A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett versenyt Szegeden tartották a Virág Cukrászdában. A megmérettetésen negyven cukrász hetvenkét fagylaltját szakmai és közönség zsűri pontozta négy kategóriában. Idén is volt mentes kategória is ahol közel 20 féle fagylalttal neveztek a résztvevők.
A mindenmentes nyertes is megvan
Megválasztották az év “M” fagyiját is, a hozzáadott cukor, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes finomságok között Hajdú Zoltán (Ken Carpathia Kft.) narancsos mandula fagylaltja kapta az első helyezést.
Telefonon sikerült elérnünk Zoltánt és a versenyről érdeklődtünk. Zoltán elmondása szerint, a zsűri az alábbi szempontok alapján osztályozta a mentes fagylaltokat:
- verseny kiírásának meg kellet felelni
- az előre leadott receptúra alapján készült e a fagylalt
- íz
- állag
- fantázia
- kreativitás
- esztétika és díszítés
Zoltán 4-5 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni mentes fagylaltok készítésével. Azt, hogy a fagylaltot majd hol lehet megkóstolni pontos választ nem kaptuk, de reményei szerint hamarosan egyre több kézműves fagylaltozó felveszi majd a kínálatába a narancsos mandula fagylaltot.
A fagylalt elkészítése nem okozott nagy kihívást Zoltánnak. A harmonikus ízt 1-2 nap alatt állította össze. Évek óta ismeri az alapanyagokat, összetevőket és ezeknek a birtokában nem igényelt hosszú időt a fagylalt elkészítése.
Ezúton is gratulálunk Zoltánnak és reméljük egyre több mentes fagylalt hódítja meg Magyarországot.