A téli hónapokban sem kell lemondjunk a gyümölcs fogyasztásáról- sőt! Az almát minden formában hasznos fogyasztanunk, hiszen nyersen vitaminbomba, lereszelve a gyomor doktora, párolva és levesnek elkészítve pedig a bélrendszeri betegségek enyhítője- nem mellesleg nagyon finom, és hamar elkészül.
Amikor megpároljuk, az almában található pektin felszabadul, gélszerű anyaggá válik, mely a legjobb táplálék a bélbaktériumainknak, melyek a prebiotikumokat készítik a mikrobiomban.
5 közepes almát kockázzunk fel héjastul, és tegyük fel főni másfél liter vízzel. Amikor megpuhul, adjunk hozzá fél citrom levét, kiskanál fahéjat, csipetnyi szegfűszeget. Kardamommal is nagyon finom. Ha az almák nem elég édesek, cukormentes édesítőt tehetünk hozzá, növényi tejekkel pedig még krémesebb lehet.
Extra tipp: a mikrobiom nagyon szereti a sokszínűséget, így akkor lesz a legegészségesebb a levesünk, ha több fajta almából készítjük!
Huszár Zsuzsa – Étrendező
Táplálkozásterapeuta, Fitoterapeuta, Mikrobiom specialista
www.etrendezo.info