Mentes Pék

„Mi családilag is átálltunk a gluténmentes életmódra, vagyis már otthon sem használunk semmilyen glutén tartalmú élelmiszert, alapanyagot. Vagyis fejben is át akartunk állni, másrészt így a szennyeződés minimális esélyét is elkerüljük …”

– Szatmári Andrással, a Mentes Pék tulajdonosával beszélgettünk.

Hogyan indult a Mentes Pék?

A vállalkozás idén márciusban indult el, az indulást megelőzte egy majd két éves felkészülés. A bátyám pék, aki nagyon szereti a szakmáját, én pedig szakács vagyok. Vagyis miután az élelmiszeripar különböző területein töltöttünk körülbelül 10 évet, szerettünk volna egy kicsit továbblépni, és igazi értéket teremteni. Az első célunk egy gluténmentes levelestészta kikísérletezése volt, ez az alapja a legtöbb termékünknek, de mára igen színes kínálatunk alakult ki.
A szüleim az első perctől kezdve tevékenyen részt vettek a Mentes Pék létrehozásában, vagyis ez tényleg a családunk szenvedélye, és fontos összetartó erő.

Ti ugye beszállítotok a különböző üzleteknek, nincs saját boltotok. Ez volt az eredeti terv is, vagy miként alakult így?

Így van, mi egy üzem vagyunk, bioboltokba, kávézókba szállítunk a termékeinkből, de emellett egy nagyüzemi konyhában is elérhetőek vagyunk. Az Egészségkonyhában a  mindenmentes menüsorban találhatóak tőlünk ételek, sőt, külön nekik gyártunk olyat is, ami boltokban nem kapható, ilyen például az almás rétesünk. Az elsőszámú partnerünk a BioBarát biobolthálózat, az összes üzletükben megtalálhatóak a termékeink.
Gondolkoztunk üzletben is, és nem titok, hogy tervbe van véve az is, hogy esetleg az lesz a következő nagyobb lépésünk, de egyelőre bőven van tennivalónk az üzemben is.

Kiknek szánjátok a termékeket elsősorban?

Minden süteményünk glutén, tojás, élesztő, tartósítószer, állati fehérje és hozzáadott cukormentes, így igen széles közönséget lefedünk. Vannak ételérzékenységgel élő vásárlóink, de sok vegán vagy egészségtudatosan élő, diétázó ember is kedveli a Mentes Pék termékeit. Egyébként elsősorban a fiatalabb korosztály, és jellemzően hölgyek kedvence. Olyan boltban is megtalálhatóak vagyunk, ami egy edzőterem mellett van, és találkoztam olyan hölggyel, aki minden nap Mentes Pék süteményeit eszi. Még én mondtam neki, hogy egyen kicsit színesebben, egyen gyümölcsöt, zöldséget…de ő reggel-este ezt eszi. Lassan magunkról beszélem le. ☺

Mesélj egy kicsit a termékeitekről, pontosan miket lehet kapni nálatok?

Főleg levelestésztából dolgozunk, van szilvalekváros levél, kakaós és pizzás csiga is. A kevert tésztából muffinokat készítünk, amiknek nagyon alacsony a szénhidráttartalma, így diétázóknak is bátran ajánljuk. Emellett pedig készítünk kókuszkockát, valamint zsemlét is, a következő lépés pedig a kenyér kikísérletezése lesz.
Különlegesség, hogy mindent védőgázas csomagolásban készítünk el, és fontos, hogy tartósítószermentesen, de így is 8 napig eltartható bármelyik termékünk. Vagyis bátran vihetjük magunkkal utazásra, nyaralásra, munkahelyre, ahova csak szeretnénk.
A termékeinken természetesen feltüntettünk minden alapanyagot, tápanyagmennyiséget, így akár cukorbetegek, inzulinrezisztensek is meg tudják nézni, hogy számukra megfelelő-e az adott sütemény, de a nagyon nagy részük biztosan az. Azt hiszem, hogy ez alapvető egy ilyen süteménynél, vagyis mi mindenképpen erre törekedtünk.
  

És milyen alapanyagokkal dolgoztok?

Főleg köles és csicseriborsóliszttel dolgozunk, és néha a rizsliszt is belefér, de azt nem szeretjük annyira, ha nagyon muszáj, akkor is igyekszünk inkább barnarizslisztet használni, aminek magasabb a rosttartalma. Ha már csak annyit meghall édesanyám, hogy rizslisztes terméket találtunk ki, kirohan a világból. ☺
Édesítéshez minden esetben eritritet használunk, ugye ez egy olyan  édesítő, amit akár cukorbetegek is fogyaszthatnak. Chia magos termékeink is vannak, egyrészt egészséges, másrészt különleges alapanyag, de odafigyelünk arra is, hogy a napi bevihető mennyiség alatt maradjunk.
A tejtermékek esetében főleg rizstejet, növényi sajtot használunk. Ízben néhol lehet, hogy jobb lenne laktózmentes sajtot használni, de akkor már kirekesztjük a vegánokat és a tejfehérjeérzékenyeket, és ezt sem szerettük volna. Természetesen semelyik termék nem tartalmaz húst sem, a pizzás csiga is teljesen vegán.

Nehéz megfeleli ma a „mentes-követelményeknek”? Úgy, hogy ez a minőség és az ízek rovására se menjen…?

Számunkra a legfontosabb az élelmiszer-biztonsági szempont, erre nagyon felkészültünk, és nagyon komolyan is vesszük. Olyannyira, hogy mi családilag is átálltunk a gluténmentes életmódra, vagyis már otthon sem használunk semmilyen glutén tartalmú élelmiszert, alapanyagot. Vagyis fejben is át akartunk állni, másrészt így a szennyeződés minimális esélyét is elkerüljük. Azt hiszem, hogy mindezek mellett elmondhatjuk, hogy finomak és ízletesek is a termékeink. Sok helyen egy sémára, ugyanabból a lisztkeverékből gyártanak mindent, de nekem ez nagyon unalmas lenne, azért nem megyek el megkóstolni egy másikat, hiszen ugyanolyan íze lesz. Nálunk minden a saját magunk által összeállított lisztkeverékből készül, egyedi ízvilággal. Én tényleg élvezem az étkezést, a gasztronómiát, vagyis számomra nagyon fontos az élvezeti érték is.

Az alapanyagok forrására is nagy hangsúlyt fektettek?

Mindenképpen! Az alaplisztekre nagyon biztonságos beszállítókat kerestünk, lehetőség szerint magyar cégeket, ez nekünk fontos, és igyekszünk is eszerint választani. Még azt is tudom, hogy a köleslisztünket hol őrlik, személyesen is jártam ott, és tudom, hogy olyan minőségű alapanyag, amivel mi szeretnénk dolgozni. Így tudom garantálni azt a színvonalat és azt a biztonságot, ami nélkül nem érdemes csinálni.

Hogy érzed, fél évvel az indulás után ott tartotok, ahol szerettetek volna?

Nagy félelmünk volt, hogy mi nem üzletemberek vagyunk, hanem termelő emberek, így nehézkes volt néhány dolog, és a mai napig az, de azt hiszem, hogy helyt álltunk és állunk jelenleg is. Őszintén szólva fejben is helyre kellett tenni, hogy mibe kezdtünk bele. Teljesen új élete lett az egész családomnak. Néha még a kedves szavakat is nehezen kezelem, annyira nem vagyok hozzászokva, úgyhogy ezt is meg kell tanulni feldolgozni.
Mi ezt tényleg nem a profitért csináljuk. Jó dolog ebből megélni, és persze meg is kell élni, de szeretnénk igazi értéket adni az embereknek, a kezdetektől fogva ez volt a kiindulási pont. Most is készül sok új dolog, komoly meglepetésekkel készülünk, de ez egyelőre még legyen titok.

 
 
Telefonszám: +3670 241 44 02
Email: info@mentespek.hu
Facebook: MENTESPEK