Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ilyen egyszerű – Interjú Nemes Dórával, a Mentes Anyu Szakácskönyvek szerzőjével

Mentes Anyu Szakácskönyv - Nemes Dóra

Nemes Dóra a Mentes Anyu-közösség megálmodója, kétgyermekes anyuka, aki családi indíttatásból kezdett mentes receptek megalkotásával foglalkozni. Októberben jelent meg a második, hiánypótló szakácskönyve, amely többek között az inzulinrezisztenciában érintetteknek lehet hasznos.

Az első szakácskönyvednek nagy sikere volt. Miben más a második, most megjelent kötet, mint az első?

A másodikat kifejezetten inzulinrezisztensek, cukorbetegek és életmódváltók részére állítottuk össze. Azért beszélek többes számban, mert a könyv mögött nagyon komoly szakmai és csapatmunka van. Kezdve azzal, hogy a könyvet Ruzsovics Dorina csodás fotói illusztrálják, a receptek szakmai ellenőrzését Szarka Dorottya dietetikus végezte el, és két izgalmas mentes receptet alkotott bele Bicsár Attila kreatív séf. Szarka Dorottya lektorálta az első könyvet is, azóta is nagyon jó szakmai és emberi kapcsolat van köztünk. A második szakácskönyvben minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva. A könyv elején Dorkától található egy nagyon alapos kisokos is.

Mentes Anyu Szakácskönyv

Mi indított téged mentes ételek és mentes receptek készítésére?

Először csak hobbi volt, „meggyőződésből” kísérleteztem, majd 2019 nyarán a kiskamasz ikreimről kiderült, hogy inzulinrezisztensek, és a családban gluténérzékenység is van, így azóta kötelezően és elszántan foglalkozom a témával. Plusz azt gondolom, hogy annál többet teszünk önmagunkért és a családunkért, minél kevesebb káros és felesleges vegyi anyagot viszünk be a szervezetünkbe és a környezetünkbe.

Mit gondolsz a könyv legnagyobb erősségének?

Hiszem, hogy nagy segítség mindenkinek, aki saját maga vagy valamelyik családtagja által érintett az inzulinrezisztenciában vagy a cukorbetegségben, vagy egyszerűen életmódot szeretne váltani. Továbbá minden sorstársnak – aki gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegetáriánus vagy vegán étrendet követ – iránytű lehet, akár most indul el az úton, akár már régóta rajta van, de új ötleteket keres.

Milyen pluszt tud adni egy nyomtatásban megjelent szakácskönyv az online receptekhez képest?

Telefonról, tabletről nem lehet főzni. A legtöbb háziasszony osztja ezt a véleményemet. Maszatos lesz főzés közben, állandóan fel kell oldani a főképernyőt – macera az egész. Plusz ha van egy szakácskönyvünk, telis-tele a család kedvenc receptjeivel, akkor hamar meg tudjuk oldani azt az általános, mindennapos problémát is, hogy „mit főzzek holnap?”. Csak lapozzuk fel, és döntsük el: sokszor csak egy jó ötlet hiányzik.

A könyv kizárólag online rendelhető!