ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT LEGÚJABB HÍREINKRŐL!

Iratkozz fel levelezőlistánkra, így elsőként fogsz értesülni eseményeinkről, akciónkról és egyéb érdekességekről!

Adatkezelési tájékoztató


Főoldal Magazin

Mérhető az egészséges életmód hatása?

Az egészséges életmód jóval drasztikusabban csökkenti egy krónikus betegség kialakulásának kockázatát, mint azt eddig feltételezték: az egészségtelen életvitelt követőkkel szemben mintegy 78 százalékkal csökken a betegség rizikója az egészségre vonatkozó intelmeket komolyan vevők esetében.

 • 78 százalékkal csökken a betegség rizikója az egészségre vonatkozó intelmeket komolyan vevők esetében.
 • Aki az egészséges életmódra vonatkozó összes kritériumot figyelembe véve él, 93 százalékkal is csökkenti annak az esélyét, hogy cukorbetegségben szenvedjen.
 • A szívinfarktus kockázata 81 százalékkal bizonyult kisebbnek.
 • Az agyvérzéssel kapcsolatban 50 százalékos a csökkenés.
 • Daganatos megbetegedés esetében 36 százalékos különbség tapasztalható az egészségesen élők és a másik csoport között.
 • Az elhízással számos lelki probléma is jár: szorongás, csökkent önbizalom, önvád, alacsony önértékelés.
  aki 30 alatt tudja tartani testtömeg-indexét (BMI), már csupán ezzel az egy szemponttal több, mint 50 százalékkal csökkenti a krónikus betegség kialakulásának kockázatát.
 • A krónikus betegségek közül a megfelelő testsúllyal a kettes típusú cukorbetegséget lehet elkerülni, amihez hozzátartozik a hasi zsír leadása, mely nagyon, 70 százalékkal jobban hajlamosít a diabétesz kialakulására.
 • 93 százalékkal is csökkenti annak az esélyét, hogy cukorbetegségben szenvedjen.
 • A szívinfarktus kockázata pedig 81 százalékkal bizonyult kisebbnek.
 • Az agyvérzést illetően tapasztalt 50 százalékos csökkenés ugyancsak tekintélyes szám, s a daganatos megbetegedés esetében tapasztalt 36 százalékos különbség is azt mondatja, hogy érdemes az egészséges életmóddal kapcsolatos intelmeket komolyan venni.
Nézzük a már kialakult kórképeket, betegségeket:
 1. A megfelelő diétával megállítható az inzulinrezisztancia, gyakran még a gyógyszerek is elhagyhatóak.
 2. A PCOS-ben szenvedőknél nagy állapotjavulás érhető el, a teherbeesés esélyei megtöbbszöröződnek.
 3. A hormonháztartás nagy szenvedője a rossz táplálkozásnak, felborulása pedig számtalan zavart okoz, többek között az állandó fáradtságot, krónikus kimerültséget. Egészséges életmóddal sokat javíthatunk ezen az állapoton.
 4. Az immunrendszer működését segíthetjük a megfelelő életmóddal, táplálkozãssal, ami nemcsak ellenállóbbá tesz minket a betegségek ellen, de az általános közérzetünk is javul. Ehhez kapcsolódóan az allergiás tünetek is enyhülnek.
 5. Az egészséges táplálkozás visszafordíthatja a metabolikus szindrómát.
 6. A megfelelő, cukorban és húgysavképző anyagokban szegény diéta jelentősen javíthatja az ízületi betegségben szenvedők állapotát, legyen az bármilyen eredetű.
 7. Ezzel összefüggésben könnyebbé válik a sporttevékenység vagy csak aktívabbá az életmód, amely testi-lelki előnyökkel egyaránt jár.
 8. Közérzetünk és egészségi állapotunk egy kölcsönhatás, állandó változóinak eredménye, lelki világunk pedig képes pozitívan és károsan is befolyásolni döntėseinket, életmódunkat, ezzel élettani folyamatainkat.
 9. A pozitív életminőség úgy jön létre, ha figyelünk az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, és lelki folyamataink révén a feszültség-kezelési készségek fejlesztésére.

Huszár Zsuzsanna
táplálkozási szakértő
www.etrendezo.info 

Leave a Comment