ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT LEGÚJABB HÍREINKRŐL!

Iratkozz fel levelezőlistánkra, így elsőként fogsz értesülni eseményeinkről, akciónkról és egyéb érdekességekről!

Adatkezelési tájékoztató

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

Főoldal Magazin

Mi jut eszedbe a kókuszról?

Szuperélelmiszer, amely kívül-belül táplálja a testet.

Az utóbbi időben a kókusz nagy népszerűségnek örvend a szuperélelmiszerek között, és az egészséges életmód hívei is úgy tekintenek már rá, mint az egyik kedvenc csemegéjükre.

Ugyan a hagyományos élelmezéstudományban évekig azzal volt befeketítve, hogy magas a telített zsírsavtartalma, de manapság már inkább sokoldalú felhasználása, és kiváló íze miatt nyerte el jogos helyét a szuperélelmiszerek között. A modern tudományos kutatások bebizonyították, hogy a kókusznak közvetlen hatásai vannak az emberi egészségre.

A kókuszpálma termése botanikai szempontból nem dió, hanem csonthéjas-kemény héjjal rendelkező gyümölcs. Magát a pálmát és a terméseit is szinte teljesen, fölösleges maradék nélkül feldolgozzák.

Már régóta különböző tárgyak készítésére szolgál: kötelek, kosarak, bögrék, tálak és szőnyegek.

A trópusi vidékek nemzeteinek egész generációi használnak kókuszhúst, kókuszvizet és kókusztejet a hagyományos házi gyógyszereik készítéséhez. Ma pedig jótékony hatásait már mi is élvezhetjük.

A kókusz magas rosttartalmának és különböző tápanyagainak köszönhetően jót tesz az egészségnek, de igazán figyelemreméltó gyümölccsé és gyógyszerré az olaj teszi.

A dietetika tudománya folyamatosan fejlődik, ezért jó, ha mi is figyeljük a legújabb trendeket, sajátunkká tesszük őket, ami a táplálkozásunkat illeti, és nem ragaszkodunk a régi nézeteinkhez.

Az egyik táplálkozási teória a telített zsírsavakkal foglalkozik. Hosszú évekig nem tartották egészségesnek, és fogyasztásra alkalmatlannak ítélték a kókuszolajat. Ez a hozzáállás negyven évig állt fenn a régi tudományos körökben, melyek azt mutatták, hogy a hidrogénezett kókuszolaj a laboratóriumi állatoknál megemeli a koleszterinszintet, így negatívan hat az egészségre. Végezetül megbélyegezték, mint élelmiszert, amely az érrendszeri felrakódások képződésével megemeli a szívbetegségek kockázatát. A legtöbb információ azonban, amelyet a sajtóban a telített zsírsavakról terjesztenek, nem pontos. Valójában felrakódás akkor képződik az artériákban, ha magasan finomított telítetlen zsírokat és olajokat fogyasztunk, mint a kukoricaolaj, a kanadai repceolaj, a sáfrányolaj, vagy a szójaolaj, savas étkezéssel párosítva.

A kókuszolaj gyógyszerként már a történelmi időkben is magasan értékelt volt. Magas tápanyagtartalma, több értékes összetevőt is tartalmaz, melyeket más zsírokban nem találunk meg.

 A kókuszolaj közvetlen hatása

A kókuszolaj elsősorban közepes láncú zsírsavakat tartalmaz. A zsírok e típusát a test könnyebben feldolgozza, hiszen bomlásukhoz kevesebb energia és enzim szükséges. A máj egyenesen energiaként tudja felhasználni, nem rakódik le a szervezetben zsírok formájában.

Az emésztőrendszer az emberek többségénél képes emulgeálni a kókuszolajat, elkerülni a máj és az epe túlterhelését. Azoknak, akiknek rossz emésztésük vagy problémájuk van a májukkal, epéjükkel, különösen ajánlott, hogy a zsírokat cseréljék le az étkezésükben kókuszolajra.

A kókuszolaj és a kókuszzsír nagy mennyiségben tartalmaz laurinsavat, kaprilsavat, kaprinsavat és mirisztinsavat. Ezek a savak hatékonyak a vírusokkal szemben, a laurinsav a legerősebb. A kaprilsav kiválóan segít az élesztőkkel szembeni harcban. A kókuszolaj tehát segít mindenkinek, aki Candida-fertőzéstől vagy más penészes betegségtől szenved. Ennek a különleges olajnak az emberi egészségre kifejtett közvetlen hatásainak listája elég hosszú, ezért csak párat sorolok fel közülük:

+Normalizálja a vércukorszintet, javítja az érzékenységet az inzulinra és a glükóz-toleranciát. Csökkenti a cukorbetegség tüneteit, és csökkenti az ezzel kapcsolatos egészségügyi kockázatokat is.

+Segít védeni a testet a szabadgyököktől, melyek korai öregedést és degeneratív megbetegedéseket okozhatnak. Védelmező antioxidánsként működik.

+Segít csökkenteni a krónikus fáradtsággal járó tüneteket. Gyors energiaforrásként működik.

+Segít normalizálni a pajzsmirigy funkciót, gyorsítja az anyagcserét, így segítve a fogyást.

+Javítja a tápanyagok felszívódását, például a zsírban oldódó vitaminokét, az ásványokét és az aminosavakét. Segíti az esszenciális zsírsavak felhasználását, védi őket az oxidációtól.

+Csökkenti az immunrendszer terhelését és megnyugtatja a mellékvesét.

Viszont az egyetlen kókuszolaj, amely rendelkezik ezekkel a hatásokkal, az extra szűz kókuszolaj, amely nem finomított, nem genetikailag módosított termelésből származik, és hidegen sajtolt kókuszhúsból készült. Ez azt jelenti, hogy nem hidrogénezett, nem frakcionált, nem szagtalanított és fehérített. A legjobb minőségű kókuszolaj készítésére ma a centrifugában való kitermelés szolgál, enyhe melegítéssel, mely nem lépi túl a 40 C°-ot. Így egy természetes termék keletkezik, mely megőrzi az összes fontos tápanyagot, élő enzimet, laurinsavat, antioxidánst, azaz az immunrendszerünk számára fontos anyagokat.

Nagyon praktikus a konyhában is, az egyik legstabilabb olaj, jól viseli a magas hőmérsékletet is (füstpontja a 180 C°-on van). Ha szeretnénk sütni vagy főzni, válasszuk a kókuszolajat a repce-, sáfrány-, szójaolaj, vagy margarin helyett, mivel ezekkel ellentétben a kókuszolaj nem képez veszélyes transzzsírsavakat, és meleg hatására nem oxidálódik. A finomítatlan szűz kókuszolaj nem sárgul meg, nem kell tehát hűtőben tárolni, hosszú a szavatossága, és sok évnyi tárolás után is megőrzi teljes tápértékét.

Az egészség-nagykövet, a KELLYS márka alapítója

Forrás: KELLYS Hungary, Bio&Life magazin

Leave a Comment