Miért nem sikerül az életmódváltás, és mi a titok, hogy ezúttal ne kudarc és csalódás, hanem életöröm és magabiztosság legyen a vége?

Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek szerzője, Árvai Nóra, az endoblog.hu pszichológusa és az endometriozisdieta.hu bloggere osztja most meg veletek a tapasztalatait arról, mi az oka a gyakori sikertelenségnek, amikor életmódváltásról, tudatosabb étkezésre való átállásról van szó, és mesél arról is, miképpen mehetsz biztosra, amikor az új életstílusod kialakításáról van szó.

 

Valószínűleg te is többször nekifutottál már.
Elolvastál számtalan könyvet, cikket, honlapot, nem egyszer kétségbeestél az egymásnak teljesen ellentmondó információktól, és eljutottál oda, hogy inkább kihagytál étkezést, csak mert nem tudtad, mit ehetsz, vagy mivel ártasz magadnak…
Néha olyan bonyolult receptekbe botlottál, amiben az összetevők felének a nevét se hallottad soha, és fogalmad sem volt, honnan szerezhetnéd be őket…
Volt hogy este holt fáradtan semmihez nem volt kedved, de főzni, sportolni aztán pláne nem, és jött a bűntudat, hogy nem igaz, hogy még erre sem vagy képes, ezt sem tudod megcsinálni magadért.
Ne hibáztasd magad!
Nem a te hibád, hogy eddig nem sikerült!

Biztosan észrevetted már, a legtöbb szakértő és tanácsadó elvakultan hisz egy módszerben, egy diétában, és mindenképpen rád akarja erőltetni, akkor is, ha neked egyáltalán nem fekszik.
Gyakran előfordul, hogy akinek kalapácsa van, az puszta jóindulatból, segíteni akarásból mindenhol szöget keres, pedig nem minden kiálló vacak jelent szöget…
Van néhány egyszerű alapelv, ami bizonyított, de ezeken túl a szabályok saját képünkre formálásában végtelen nagy szabadságod van!
Nincs egy szent táplálkozási elv, amit követned kell, hiszen nem vagyunk egyformák, valaki glutén érzékeny, van aki nem, van aki szereti a szusit, van aki undorodik tőle, van aki szeret főzni, van aki nem akar ezzel pepecselni, van aki hétvégente örömmel jár piacra vásárolni, van, aki minden nap hazafele beugrik a kisboltba, és onnan szerzi be az ételeit, van aki egyedül él, van aki egy
komplett családra főz, van, aki fogyni, más izmosodni szeretne, és még sorolhatnám! Nem fogsz olyan táplálkozási formát találni, ami mindenkinek beválik.
És itt a titok nyitja, ezért nem sikerül eddig táplálkozásodat beállítanod és kitartanod a diétád, az életmódod mellett:

Mert nem a sajátodat csináltad, hanem valaki másét!!!

Az egészséges táplálkozást, a mindenmentes diétát vagy az endometriózis diétát tulajdonképpen nem is kellene diétának hívni.
A diéta szóban valahogy eleve beleértjük a korlátozást, a diéta egyet jelent azzal, hogy valamit nem lehet, nem szabad, tiltott, és ha mégis, ott lebeg a fenyegető bűntudat.
Az elmúlt 10 évben, amióta pszichológusként és táplálkozási tanácsadóként krónikus női betegséggel élőknek segítek, megszámlálhatatlan alkalommal láttam már diétákat nagy lelkesedéssel elkezdeni, hosszabb-rövidebb ideig szorongva szenvedni tőlük, aztán aztán kudarcba fulladni.

A diéta mint olyan eleve kudarcra van ítélve.
Nem létezik olyan étrend, amely mindenkinek megfelelő lenne, s ha oda is ad neked valaki egy kidolgozott étrendet, amelyet úgymond “csak” követned kellene, az is csak egy kívülről rád rakott kényszer, s mint ilyen, az agyad automatikusan ellen fog állni neki.
Az Igazi Endometriózis Diéta például nem diéta, sokkal inkább egy egyedileg csak rád jellemző életmód-szokásrendszer, amely a te céljaidon, lehetőségeiden, preferenciáidon alapszik, a te személyiségedhez és életviteledhez illik, és a te mindennapi rutinodnak a része.
Szakpszichológusi, táplálkozási tanácsadói és coach szerepeimet egybegyúrva, azokat egyaránt kiaknázva és 10 év tanácsadói tapasztalatára építve hozzásegítelek ahhoz, hogy ki tudd alakítani a számodra megfelelő életmód-szokást, amelyet nem lemondások sorozata lesz betartani, hanem öröm és élvezet.
Hiszen enni öröm, ezt mindig tarts szem előtt, az egyik legnagyobb és legegyszerűbb örömforrásunk, amellyel naponta többször is megörvendeztethetjük magunkat, és megajándékozhatjuk vele testünket, lelkünket egyaránt.
Szóval, kérdeztétek, én hogyan csináltam, hogyan csinálom minden nap, és annyian kérdeztétek, hogy rendben, meg is mutatom az új tréningemben.

DE!!!
Ez a 7 nap egy mintául szolgál neked, és a receptek mellett olvasnivalókkal, tippekkel abban segít, hogy a minta alapján el tudj indulni, és megalkosd a saját táplálkozási rendszeredet, amely, mivel a tiéd, egyszerűen beilleszthető lesz a te életedbe.
Tanulsz majd a célállításról, az ételpárosításról, az főzésre fordított idő hatékony kezeléséről, a tervezésről, az első jelekről, hogy mire figyelj, miből tudhatod, hogy jó úton jársz. Nincs több csalódás, nincs több bűntudat, nincs több dühösen falhoz vágott receptkönyv, csak a nyugodt, harmonikus, tervezhető, ésszerű és szerethető életvezetés és az elégedettség, a büszkeség, az eredmények!
A programban részletesen lekövetjük egy hetem minden napjának étkezéseit, mozgásanyagát, a feltöltődési és testápolási technikáimat, belecsempészek egy kis családi időt, és minden napra biztosítok olvasnivalót, tanulnivalót, ami segít neked az elindulásban, a saját utad megtalálásában.

A most futó online programokat a Tanulószoba online felületén találjátok, válogass kedvedre a segítő anyagok közül.
Ha az életmódváltás sikerességéről tanulnál, akkor az Ezért nem sikerült eddig az életmódváltás, és így fog most sikerülni című tréninget ajánlom : https://tanuloszoba.noraarvai.com/courses/7- nap-arvai-noraval/
Ha pedig a mindenmentes étkezésre való átállásról és annak minden csínjáról-bínjáról olvasnál, akkor az Igazi Endometriózis Diéta Dosszié lesz a te legnagyobb segítőtársad.
https://tanuloszoba.noraarvai.com/courses/endometriozis-dieta-dosszie/

Barátsággal:
Árvai Nóra