Minőségi bioborok hisztaminérzékenyeknek is!

A hisztamin egy természetes anyag, amely fontos szerepet tölt be szervezetünkben. A hisztamint maga az emberi szervezet is előállítja, azonban vannak olyan emberek, akiknél ez az anyag a normálisnál nagyobb mértékben termelődik vagy szabadul fel a szervezetben, így magas hisztamintartalmú vagy hisztamint felszabadító ételek fogyasztásával felborulhat a szervezet egyensúlya. Amíg az „egészséges” ember teste elegendő mennyiségben termeli a hisztamint lebontó diamin-oxidáz (DAO) enzimet, addig hisztaminérzékenység esetén a szervezet ebből nem tudja biztosítani a szükséges mennyiséget, ezért megnövekszik a hisztaminszint, ami különböző tüneteket okozhat, például bőrpanaszokat, emésztési és légúti problémákat vagy keringési rendellenességet. A borok hisztamintartalma mellett az alkohol is blokkolhatja a DAO enzimet, ezért is tolerálják sokan nehezen.

„Ezek a borok számomra is új lehetőségeket nyitnak meg: nem kell kimaradnom a családi ünneplésekből, és újra aggodalom nélkül koccinthatok a szeretteimmel. 2020 márciusában indítottam el receptblogomat, a Mentes Utakont, most pedig vállalkozóként a Mentes Borral szeretném elmélyíteni hitvallásomat” – mondja Zsiros Bernadett, a Mentes Bor webshop megálmodója.

Míg egy átlagos bor hisztamintartalma 2-10 mg/liter, addig az osztrák burgenlandi Weiss borászat által termelt borok esetében ez garantáltan 0,1 mg/liter alatt van! Ezek a vegán bioborok nemcsak a hisztaminérzékenyek számára nyújtanak jó megoldást, hanem azoknak is, akik allergiás panaszokkal vagy fejfájással küzdenek, illetve könnyen megérzik az alkoholt, hiszen ezek hátterében fontos szerepet játszik a hisztamin. A biogazdálkodásból származó, speciális erjesztéssel készült borokból jelenleg 3-féle fehér-, 1 rozé és 2-féle vörösbor vásárolható meg a Mentes Bor forgalmazásában, de a paletta hamarosan tovább bővül. A kínálatban nemcsak hisztaminszegény, hanem fruktóz-, szorbit- és szulfitszegény borok is elérhetők.

Mentes Bor