Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK

NAKBővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes“ termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása és érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakításában és fenntartásában, valamint a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minőségének biztosításában.

Hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor érzékenységtől (laktózintolerancia) és cukorbetegségtől. Az egészséges életmód kialakíthatósága miatt elengedhetetlenül fontos, hogy táplálkozási allergiától szenvedők megfelelő diétát tudjanak tartani, amelyhez segítséget nyújtanak számukra a különböző mentes termékek.

Az ilyen „mentes” típusú termékek előállítása magas szintű szakértelmet kíván, hisz a vonatkozó jogszabályok, előírások és szabványok mellett a táplálkozástudomány fejlődését is folyamatosan nyomon kell követni a biztonságos és hatékony termékelőállítás érdekében, az élelmiszer összetevők kiválasztásában.

Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK
A mentes termékek piaca folyamatosan növekszik és az élelmiszeriparban résztvevő vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvő igénynek a kielégítésére. Ugyanakkor a mentes termékek piacán is egyre fokozottabb a verseny a fogyasztókért, akik egyre magasabb minőséget és változatosabb termékskálát várnak el.

Ebben kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a „Mentes” termékek munkacsoportjának megalakításával, ahol a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megoszthatják a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeiket, az innovációk gyártói adaptációját és segíthetik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében.
A munkacsoport elősegítheti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást az iparágban tevékenykedő vállalkozások között. Segítséget nyújthat a mentes termékek előállítására vonatkozó legfrissebb tudományos, kutatási eredmények és technológiai fejlesztések megosztásában. Ezáltal javíthatja a termékek minőségét és diverzitását, valamint növelheti azok elérhetőségét a fogyasztók számára.

Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK
A munkacsoport működése emellett hozzájárulhat a fogyasztók szakmai alapokon nyugvó tájékoztatásához és edukációjához a mentes termékek összetételéről, gyártásáról, az orvosilag előírt diétába történő beillesztéséről, valamint lehetőséget teremt az ágazatban dolgozó szakemberek számára, hogy szakmai kapcsolatokat építsenek és közösen dolgozzanak a mentes termékek előállításának legjobb gyakorlatainak kialakításán, az élelmiszeripari előírások kidolgozásában és betartásában a mentes termékek esetében.

Az alakuló ülésen több mint 20 cég vett részt, három szakmai előadást hallgathattunk meg.
Szűcs Zsuzsanna, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – Terítéken az egészség elnöke Koltai Tünde, Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete elnöke és Dr. Némedi Zsóka, Expedit Nodum Ltd ügyvezetőjének prezentációját láthattuk!

Az alakuló ülésen elnököt is választottunk, Szabolcs Péter (Amurex Kft. ) személyében.

Alapító tagok:
Fider György, Hunorganic Kft.
Vaszkó Péter, Civita
Pinczés Marianna, Grapoila
Gergely János, Gergelyné Barta Katalin, Tamarix Magyarország Kft.
Büki László, Arany Cipó Kft.
Jankó Miklós, Ireks Stamag Kft.
Simon Katalin, Első pesti malom és sütöde
Bori Tamás, Nagykun 2000 Zrt.
Kecskeméti Attila, Piszke Papír
Tukacs Máté, Bijó kft.
Kovács Alexandra, Bozó Tamás, Gof Hungary Ltd.
Guba László, Corn Oil Press Kft.
Rácsay Mariann, Lissé Édességgyártó
Szabolcs Péter, Amurex Kft.
Szommer Gábor, Fino-Food Kft.
Buczkó Réka, Prima Maroni Kft.
Lovasné Bíró Barbara, Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége
Koltai Tünde, Magyar Coeliakia Egyesület
Szűcs Zsuzsanna, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Herczeg Andrea, Csak a Mentes Kft.
Miskolczi István, Négyosz
Turcsán Tünde, Gfk

Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK

NAK Sajtóközlemény Budapest, 2024. május 8.