Napi aktivitás – avagy lépj az egészséges életedért!

A legtöbbször konkrétan az edzésről esik szó, azaz hogy válasszunk valamilyen mozgásformát és csináljuk ennyi, meg annyi ideig az adott feladatokat.., de mi a helyzet a napi aktivitásunkkal, ami az alap fittségünkért, illetve a szív-és keringési rendszerünk egészségéért felel?


Az emberek többsége túlbecsüli a napi lépéseinek számát és azt gondolja, hogy sokkal többet mozog, mint valójában.
Ahhoz, hogy egy általános jó közérzetünk, megfelelően működő anyagcserénk, keringésünk legyen, és az izmaink, ízületeink, csontozatunk is optimálisan tudjon funkcionálni, legalább 6000 lépésre lenne szükségünk egy nap. Sokszor ennek a felét is alig teljesítjük. Az életünknek így természetes velejárója a minden évben ránk rakodó akár 1-2 kg plusz,vagy az izmaink elsorvadása, löttyedté válása.

Még ha el is megyünk edzeni, ha ilyen keveset mozgunk mellette, az edzésünk is inkább a napi minimum aktivitásunk beteljesüléséért felel, mint a fittségi szintünk növeléséért.

A napi aktív életvitel egészségügyi előnyei közé tartozik például az edzettebb szív-és keringési rendszer, a jobb vérnyomás szabályozás, továbbá a nagyobb glükóz-tolerancia és az egészségesebb csontok is. Nem elhanyagolható érv a napi elegendő mennyiségű lépések mellett az is, hogy a fizikai szinten túl mentálisan is sokkal frissebbek és stresszmentesebbek leszünk általa, javul az alvásunk minősége és a hangulatunkra is jó hatással van.

A cél, hogy megpróbáljuk elérni a napi 10.000 lépést, és ezt megtartani legalább 1 hónapon keresztül.

Utána lehet az edzésekkel is törődni, és heti 2 kardió jellegű mozgást,valamint két erősítő jellegű edzést elkezdeni beiktatni, mint rendszeres testmozgás a napi aktivitásunkon felül.
A pozitív hatás nem fog elmaradni, 3 hónapon belül látni és érezni is lehet majd a különbséget. Keringésünk, anyagcserénk, izomzatunk is gyorsan fejlődik majd, a jó kedélyállapotról nem is beszélve, és a rendszeres napi aktivitás és testmozgás végül végleg az életünk részévé válik.


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző