Nem hiányozhat a lélek a termékekből

Piszkei Öko

Nem hiányozhat a lélek a termékekből

Az 1992-ben alapított kézműves pékség már akkor a “bio”, “adalékmentes” és “kézműves” termékek értékeinek mentén fogalmazta meg küldetését, amikor itthon nemhogy divatban nem volt, de a legtöbben még magukat ezeket a szavakat sem értették. Először adalékanyagmentes, aztán teljesőrlésű lisztek előállításával foglalkoztak, a tönkölybúza a hazai reneszánszát pedig nagy mértékben köszönheti a Piszkei Ökonak, akik újra visszahozták a köztudatba ezt az elfeledett fajtát.
A sok élesztővel történő, gyorsított, ipari kenyérgyártás okozta problémákat – például a Candida-fertőzések terjedését – látva fejlesztésbe fogtak, és növényi érleléssel kezdtek kenyeret készíteni. A pékségek között elsőként édesítettek mézzel, később az almasűrítmény és a gyümölcsaszalványok is megjelentek természetes édesítőként a termékeikben, és a transzzsírokat is száműztek a pékáruikból.
A kezdettől fogva laktóz- és tojásmentes termékeket gyártó vállalkozás már 10 évvel ezelőtt reagált a gluténérzékenység problémájára, ekkor kezdték építeni gluténmentes üzemüket. Amivel pedig mind a mai napig együlállóak Magyarországon, az a “bio” köldetés felvállalása. Ez az a lépcső, amit nem szívesen lépnek át itthon a cégek, ugyanis egyszerre két szintet kell vele megugrani. Akinek fontos az egészsége, annak fontos kell, hogy legyen az alapanyag tisztasága is, tehát önmagában nem elég, hogy valami “mentes”. A diétázók például rengeteg keményítőt megesznek a számukra elérhető termékekkel, amik nagy mennyiségben szintén nem egészségesek.
[mks_col]
[mks_one_third]  [/mks_one_third]
[mks_one_third][/mks_one_third]
[mks_one_third][/mks_one_third]
[/mks_col]
Mindenmentes kenyerük minden elvárásnak megfelel, ami csak egy “mentes kenyér” felé támasztható: nem gabonaalapú, olyan összetevők alkotják, mint a tápiókakeményítő, a gesztenyeliszt, banánliszt, kókuszliszt, chiamag és lenmag, tehát egyszerre vegán és paleo kenyér, ami nem elhanyagolható módon jó ízű és kellemes struktúrájú is, alacsony szénhidráttartalomnak pedig minden diétázó örül egy kenyér esetében.
Sokat lehetne még mesélni a Piszkei Öko termékeiről, de ami a tevékenységük célját leginkább leírja, az a szándék, hogy olyan táplálékot tegyünk az emberi szervezetbe, amivel valóban működik. Kiváló fejlesztőcsapatuk ezen dolgozik, és mára mintegy 180-fajta termék dicséri a munkájukat.
Weboldal: www.piszkeioko.hu
Facebook: www.fb.com/piszkeibio
Telefonszám: +36 20 473 1142