Nem vagy elég pozitív?

Mindig is pozitív személyiségnek tartottam magam, de ez persze nem azt jelenti, hogy ne lennének negatív gondolataim vagy periódusaim. Mert olyan, hogy 10/10 önbizalom NEM fenntartható a nap 24 órájában, ezt többször is elmondtam már az előadásaim során, olykor nagy megdöbbenést kiváltva. Nem vagyok és nem is vágyok a guru címre, hiszen sokkal hitelesebbnek érzem azt mondani, néha én is elcseszem. Néha én is elesek és néha én sem látom a fától az erdőt. Attól persze még pozitív vagyok, vagy mégsem?


Az önbizalom növelés és önbecsülés építgetésének egyik első állomása a gondolatok átmosása, amolyan pozitív agymosás. Megszólítanak minket az inspiráló idézetek és gondolatok, mint egy pozitív mag, elvetjük őket az elménkben, még a telefonunk hátterét is ilyen biztató gondolatra cseréljük. Ha viszont nem tesszük mellé a munka részét vagy nem ásunk mélyebben a témába, akkor elmarad a csoda és azt érezzük, ez az egész csak humbug. Pedig mi pozitívan gondolkodunk, mégsem lett tele a bankszámlánk és a tükörbe nézve sem egy istennőt látunk, semmi sem változott. Vagyis hülyeség ez az egész. Amúgy is a csaj a Facebookon könnyen magyaráz, neki van egy szerető társa. Abba persze bele sem gondolunk, mit tett azért, hogy legyen egy szerető társa, a munka rész ugyanis nem megspórolható. Nem elég a Titok című filmet megnézni de a könyvem elolvasása sem lesz elég, ahogy ezt minden előadásomon hangsúlyozom. Na de mi történik itt, miért nem működik a pozitív gondolkodás, vajon tényleg az a gond, hogy nem vagy elég pozitív?

4 tévhit a pozitív gondolkodásról
  1. A negatív érzéseket el lehet nyomni

Nem, nem lehet és nem is szabad. A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy nem érzel félelmet, csalódottságot vagy szomorúságot. Ezek természetes emberi érzések, s arra biztatlak, hogy igenis, éld meg őket. Légy dühös vagy éppen szomorú! Na de akkor hogy lehetsz pozitív? Számomra a mozgásban lévő folyamatot és megoldás keresést jelenti a pozitív gondolkodás, de nézzünk egy konkrét példát. Félsz attól, hogy miután kirúgták a főnököd, te is lapátra kerülsz. Akik csak felszínesen kapargatják a lényeget, erre azt mondanák, ahhh, maradj pozitív, téged biztos nem rúgnak ki. Neked persze folyamatosan ott zakatol a fejedben a kérdés, mi van ha… Ezen sötét gondolatok miatt ráadásul még lelkiismeret furdalásod is lesz, mert nem megy a pozitív életszemlélet és ahelyett, hogy a mozgásban lévő folyamatot élnéd meg, megrekedsz ebben a negatív spirálban. Ezzel szemben a valódi pozitív gondolkodás azt jelenti, megéled a negatív érzelmeket is, meggyászolod a munkahelyed elvesztése okozta fájdalmat s félelmet, de miután ez megtörtént, előre tekintesz és a lehetőséget látod meg. Hiszen már régóta ugyanaz a munkád, kissé befásultál, így most egy kis kezdő lökést kapsz ahhoz, hogy szétnézz a munkaerő piacon. Vagy épp végre belevágj egy régi álmod megvalósításába. Felismerés, megélés, elengedés, továbblépés.

  1. Pozitív gondolkodással minden simán megy

Nem igaz ez sem, nem fog minden simán menni. Ugyanúgy lesznek megoldandó problémák és leküzdendő akadályok, hiába ismételgeted pozitív mantráidat. Azonban egy nagy különbséget mégis megélnek azok, akik az élet napos oldalára tekintenek: képesek lesznek tovább látni a gondoknál. Ők már nem tragédiaként fogják fel az eléjük gördülő akadályokat, hanem a cél elérésének érdekében való szükséges megoldandó feladatként. Újabb példával élve panaszkodhatsz, te miért vagy még mindig egyedül, holott minden barátnőd szerint főnyeremény lennél és értetlenkedhetsz, miért mindig idióta pasikat fogsz ki. Ellenben dönthetsz úgy is, hogy elkezded megismerni, elemezni s megérteni magad. Ki vagy, mire vágysz, s amint ezt megtanulod, már nem mész bele olyan kapcsolatba, amiről az elején kiderül, nem neked való. Szerintem két kapcsolat között az átmeneti idő az, amikor lelkiismeret-furdalás nélkül a legtöbb időt tölthetnéd önmagaddal.

  1. Minden jó az öledbe hullik majd

Ugye ismerős az érzés, mikor elolvasod (vagy megnézed) a Titok c. könyvet s a gondolatok teremtő erejétől megrészegülve kitöltöd a millió forintos csekket majd hátra dőlsz és várod, mikor jön el a csoda. Hiszen úgy véled, csak hinned kell benne és minden a vágyaid szerint alakul majd. Kiábrándító leszek, ez sem így van.  Noha tény, hogy fontos szerepet játszik a gondolkodásmódod, hiszen első lépésben el kell hinned, hogy megérdemled a kitűzött célt, például hogy sikeres légy a munkádban. A pozitív életszemléletű emberek tudják, hogy minden esélyük megvan erre, ám nem spórolják meg a következő lépést: mindent meg is tesznek a cél érdekében s az esetleges kudarcokat leckeként fogják fel. Vagyis a gondolkodásmód önmagában még nem elég, ahogy egy pozitív idézettől, amit a Facebook oldalamon olvasol még nem leszel teli önbizalommal. Azért bizony kőkeményen dolgozni kell!

  1. Csak akkor működik, ha az elképzeléseid szerint megy

Csalódottságra ítéled magad, ha azt képzeled, csakis az az igazi pozitív életszemlélet, ha minden úgy történik, ahogy te elképzeled. Példával élve, tiéd a kinevezés, te leszel az új csoportvezető, hiszen már annyi időt és energiát beleraktál ebbe a munkába, megérdemelnéd. Aztán a kolléganőd kapja meg a posztot, te összeomlasz és levonod a következtetést, ez az egész pozitív cucc egy nagy átverés, a meló sem lett a tiéd. Abba már bele sem gondolsz, hogy valami jobb álláslehetőséget kaphatsz vagy valami rossztól kímélted meg magad s a magánéleted. A pozitív gondolkodás rugalmasságot kíván, és amint már fentebb írtam, nyitottságot. Hogy meglásd a lehetőségeket, még ha nem is épp olyan formában jelentkeznek, ahogy azt te elképzelted!

Ugyanígy megy ez az önbizalom terén is.
  1. Lesznek rosszabb napok, nekem is vannak ilyenek. Képtelen vagyok pozitívan tekinteni magamra. De tudod mi a különbség? A tudatosság. Olyankor előveszem a saját tanácsaimat, beleolvasok a könyvembe vagy előveszem a Pluszos listám. (ha nem tudod mi az, kérdezz rá kommentben)
  2. Nem megy minden simán, hiába hiszem el, hogy képes vagyok rá. De a magamba s az álmaimba vetett hitem erősebb, mint a félelmeim s így vágok neki a következő leküzdendő akadálynak is.
  3. Az önbizalmamért megdolgozok. Minden egyes nap teszek azért, hogy jól érezzem magam a bőrömben s nem a sült galambot várom.
  4. Tudom, hogy értékes vagyok, még akkor is, ha ezt a másik nem látja.

Most pedig gyakorlásra fel! Neked melyik ponttal gyűlik meg a bajod? Írd meg nekem kommentben vagy privát üzenetben a Facebook oldalamon!
 

*Ha még több inspiráló gondolatra vágysz Zsuzskától, látogass el facebook és weboldalára!


Szkiba Zsuzska
Pozitív testkép & önbizalom mentor
www.beautywithplus.com