NYÁRI PESTO ELKÉSZÍTÉS
Tegyük a pesto összes hozzávalóját egy aprítógépbe és addig dolgozzuk, amíg krémes és mártható lesz. Kóstoljuk meg és állítsuk be szükség szerint, adjunk hozzá több olívaolajat a gazdagságért, ecetet a fényességért, bazsalikomot, ha túl híg, vagy ha kell kevés vizet, hogy elérje a kívánt állagot.
CSICSERI NAAN ELKÉSZÍTÉS
Egy kis tálban keverjük össze a tejet és az ecetet. 5 percig állni hagyjuk.
Egy közepes keverőtálban keverjük el a csicseriborsó lisztet, az útifűmaghéjat, a sütőport, a sót. Adjuk a tej keveréket és az olajat és a kovászt a tálba. Keverjük össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Hagyjuk állni 1-2 percig.
Osszuk el a tésztát 4 egyenlő részre. Ujjainkkal nyújtsuk a tésztát széles ovális alakra.
Melegítsünk egy közepes vagy nagy öntöttvas serpenyőt közepesen magas lángon, amíg forró. A kinyújtott tésztából szórva/olajozott oldalukkal lefelé tegyünk a serpenyőbe, és süssük 1 percig, vagy amíg a tészta teteje néhány helyen enyhén buborékosodik, és az alján mély aranybarna foltok jelennek meg.
Egy spatula segítségével fordítsuk meg a tésztát a másik oldalára. A második oldalát kb. 1 percig sütjük tovább, vagy addig, amíg az alja is mélyen arany színű foltok nem lesznek. Tegyük át a naant tányérra. Lazán takarjuk le egy tiszta edény kendővel, hogy melegen tartsuk. Ismételjük meg a maradék tésztával. Ízlés szerint megszórjuk zöldfűszerekkel vagy sóval. Melegen tálaljuk.
A receptet Horváth Judit, Fermentált Konyha társszerző, receptkönyvíró készítette.