Nyári pesto sárgarépa zöldjéből

Hozzávalók:

  • 50 g sárgarépazöld, kemény szárak eltávolítva
  • 15 g friss bazsalikomlevél, szár eltávolítva
  • 70 g kesudió
  • 30 ml ecet
  • 1 csokor metélő fokhagyma vagy metélőhagyma
  • 1 tk só
  • 50 g olaj


Csicseri naan

  • 125 ml sűrű növényi tej
  • 1.5 tk citromlé
  • 120 g csicseriborsóliszt
  • 200 g kovász vagy 100 g barna rizsliszt és 100 g víz
  • 15 g útifűmaghéj
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • Opcionális: sörélesztőpehely

 

 

NYÁRI PESTO ELKÉSZÍTÉS

Tegyük a pesto összes hozzávalóját egy aprítógépbe és addig dolgozzuk, amíg krémes és mártható lesz. Kóstoljuk meg és állítsuk be szükség szerint, adjunk hozzá több olívaolajat a gazdagságért, ecetet a fényességért, bazsalikomot, ha túl híg, vagy ha kell kevés vizet, hogy elérje a kívánt állagot.

CSICSERI NAAN ELKÉSZÍTÉS

Egy kis tálban keverjük össze a tejet és az ecetet. 5 percig állni hagyjuk.
Egy közepes keverőtálban keverjük el a csicseriborsó lisztet, az útifűmaghéjat, a sütőport, a sót. Adjuk a tej keveréket és az olajat és a kovászt a tálba. Keverjük össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Hagyjuk állni 1-2 percig.
Osszuk el a tésztát 4 egyenlő részre. Ujjainkkal nyújtsuk a tésztát széles ovális alakra.
Melegítsünk egy közepes vagy nagy öntöttvas serpenyőt közepesen magas lángon, amíg forró. A kinyújtott tésztából szórva/olajozott oldalukkal lefelé tegyünk a serpenyőbe, és süssük 1 percig, vagy amíg a tészta teteje néhány helyen enyhén buborékosodik, és az alján mély aranybarna foltok jelennek meg.
Egy spatula segítségével fordítsuk meg a tésztát a másik oldalára. A második oldalát kb. 1 percig sütjük tovább, vagy addig, amíg az alja is mélyen arany színű foltok nem lesznek. Tegyük át a naant tányérra. Lazán takarjuk le egy tiszta edény kendővel, hogy melegen tartsuk. Ismételjük meg a maradék tésztával. Ízlés szerint megszórjuk zöldfűszerekkel vagy sóval. Melegen tálaljuk.

 

A receptet Horváth Judit, Fermentált Konyha társszerző, receptkönyvíró készítette.

 

Nyári pesto sárgarépa zöldjéből