Nyers sajttorta

Tortaalap:

  • 75 g erjesztett mandula
  • 40 g erjesztett dió vagy pekándió
  • 200 g aszalt gyümölcs (például áztatott őszibarack, datolya vagy füge)
  • 2 g só

Sajtréteg:

  • 400 g kovászolt kesu
  • 240 ml növényi tej
  • 120 ml rizsszirup
  • 80 ml olaj
  • 3 citrom héja és leve
  • ízlés szerint vanília
  • 1 tk. agar-agar

ELKÉSZÍTÉS:

A kovászolt kesuhoz a forró vízben többször átöblített kesut befőttes üvegbe helyezzük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Három evőkanál gluténmentes kovászt, élőflórás joghurtot vagy két  probiotikus kapszulák  keverünk hozzá, majd 24 órát fermentáljuk.
A tortaalap hozzávalóit késes aprítóban pépesre dolgozzuk (ha úgy látjuk, hogy nem áll össze kevés növényi tejet adhatunk hozzá), majd egy sütőpapírral kibélelt tetszőleges alakú tortaformába nyomkodjuk és félretesszük.
A sajtkrém hozzávalóit késes aprítóban egyneművé, daraboktól mentessé pépesítjük, majd óvatosan a tortaalapra öntjük. Az így elkészült tortánkat legalább egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Tálalhatjuk gyümölcsöntettel, friss gyümölcsökkel vagy olvasztott csokoládéval is.

nyers sajttorta - Horváth Judit

A receptet Horváth Judit készítette, mely tej-, tojás-, gluténmentes és nyersvegán.