Tortaalap:
- 75 g erjesztett mandula
- 40 g erjesztett dió vagy pekándió
- 200 g aszalt gyümölcs (például áztatott őszibarack, datolya vagy füge)
- 2 g só
Sajtréteg:
- 400 g kovászolt kesu
- 240 ml növényi tej
- 120 ml rizsszirup
- 80 ml olaj
- 3 citrom héja és leve
- ízlés szerint vanília
- 1 tk. agar-agar
ELKÉSZÍTÉS:
A kovászolt kesuhoz a forró vízben többször átöblített kesut befőttes üvegbe helyezzük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Három evőkanál gluténmentes kovászt, élőflórás joghurtot vagy két probiotikus kapszulák keverünk hozzá, majd 24 órát fermentáljuk.
A tortaalap hozzávalóit késes aprítóban pépesre dolgozzuk (ha úgy látjuk, hogy nem áll össze kevés növényi tejet adhatunk hozzá), majd egy sütőpapírral kibélelt tetszőleges alakú tortaformába nyomkodjuk és félretesszük.
A sajtkrém hozzávalóit késes aprítóban egyneművé, daraboktól mentessé pépesítjük, majd óvatosan a tortaalapra öntjük. Az így elkészült tortánkat legalább egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Tálalhatjuk gyümölcsöntettel, friss gyümölcsökkel vagy olvasztott csokoládéval is.

A receptet Horváth Judit készítette, mely tej-, tojás-, gluténmentes és nyersvegán.