Olyan erős vagy, mint a tested leggyengébb pontja

Az elmúlt időszakban különösen sokat hallunk a törzsizomfejlesztés fontosságáról. Kicsit talán divattá is vált, de ennek mi, fitnesz szakemberek rendkívül örülünk is. Hogy miért? Mert ezáltal végre megjelent a tudatosabb mozgás is az emberek hétköznapjaiban.
Mit jelent tudatosabban mozogni?

Leginkább azt, hogy jobban odafigyelünk a törzsünk helyzetére mozgás közben. Nem csak arra figyelünk, hogy egyenes legyen a hátunk bizonyos gyakorlatok közben, hanem arra is, hogy megfelelő légzéstechnika és a törzsizmok tudatos használata mellett végezzük az edzést.

Mely izmaink tartoznak a törzsizmok csoportjába?

Az előfeltételezésekkel ellentétben nem csak a hasizmunkat jelenti, hiszen valójában a törzsünket több izom is tartja, melyek egyben a stabilitásunkért is felelnek. Azt, hogy mennyire összetett is ez a történet, az alábbi két ábra szemlélteti.Természetesen, ennél sokkal több izom tartja a törzsünket, az ábra csupán a legnagyobb izmokat szemlélteti.
Azáltal, hogy felegyenesedve járunk, a testünk középpontjára nehezedik a gravitáció miatt a legnagyobb teher. Ezáltal ez a terület a legsérülékenyebb is, nemcsak az edzésnél, de a mindennapi életben is. Ezért ismételgetjük annyiszor, hogy az igazi, valódi erőd mindig abban rejlik, és azon múlik, hogy milyen erős a törzsizmod.

Nézzük meg, mi mindentől véd minket és mi mindenre jó, ha törődünk ezzel a területtel?
  • ha erős a törzsizmunk, kisebb erő hat az ízületeinkre, így megóv minket a lehetséges sérülésektől
  • ha igazán lapos hasat szeretnénk, ezt a területet kell erősíteni, mert mivel ez tartja a belső szerveinket is, így feszes és erős izomzattal kevésbé látszik meg rajtunk, ha épp végeztünk a vasárnapi ebéddel
  • a derékfájdalmakért is ennek a területnek a gyengesége tehető felelőssé, sőt megelőzésként sem utolsó.
  • mivel a törzsizom ereje növeli az összes többi izom erejét is, sokkal jobban fogunk tudni teljesíteni a funkcionális edzéseken kívül más sportágakban és mozgásokban is.
  • javítja a testtartásunkat
  • nagyon sok nőnek problémát okoz a mélyizmok gyengesége, főleg a szülés után, kiváló megoldás tehát a törzsizmok edzése a régi állapotunk visszaállítására.
A legjobb törzsizomerősítő gyakorlatok a különböző támaszok, a következő cikkben erről olvashattok majd!

 


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző