Paradicsomos lencseragu rozmaringos édesburgonyával és főtt tojással

A nagyböjt remek lehetőséget kínál arra, hogy a környezetünkben fellelhető zöldségek, hüvelyesek elkészítésére, feldolgozására kicsit több időt fordítsunk. A gyakorta elfeledett, a kamra polcain csendesen megbúvó  lencsét is érdemes bbféle formában elkészíteni. A lencse ugyanis zseniális alapanyag! Ez a vitaminokban, ásványi  anyagokban és fehérjében gazdag hüvelyes igazi energiabomba, amelyet rozmaringos raguként is tálalhatunk.  A szuperragu valamennyi hozzávalóját megtaláljuk az ALDI-ban.


Paradicsomos lencseragu rozmaringos édesburgonyával és főtt tojással 

HOZZÁVALÓK 2 FŐRE 

A lencseraguhoz: 

  • 500 g Happy Harvest lencse (egy teljes éjszakán át áztatott)
  • 1 ek. Castello extraszűz olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma kockára vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 300 g sárgarépa felkarikázva
  • 150 g petrezselyemgyökér felkarikázva
  • ízlés szerint Le Gusto tengeri só és őrölt fekete bors
  • 140 g Carloni sűrített paradicsom
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 250 g Carloni aprított paradicsom

Az édesburgonyához: 

  • 600 g édesburgonya
  • 4-5 ek. Castello extraszűz olívaolaj
  • 4 szál rozmaring
  • ízlés szerint Le Gusto tengeri só és  őrölt fekete bors
  • 2 darab Goldland tojás

ELKÉSZÍTÉS 

  1. A lencsét előző nap beáztatjuk.
  2. A raguhoz egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát  és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret is. Összepirítjuk kb.  2-4 percig, majd hozzáadjuk a lencsét, és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízlés szerint  sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt közepes lángon kb. 15-20 percen keresztül főzzük, amíg megpuhul.  A végén hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és fedő nélkül erősebb lángon besűrűsítjük.  Megszórjuk aprított petrezselyemzölddel és hozzákeverjük a paradicsomkockákat.
  3. A lencseragu főzése mellett párhuzamosan elkészítjük az édesburgonyát is. Az édesburgonya  héját alaposan megmossuk (de nem kell meghámozni), és kb. fél cm vastag karikákra vágjuk.  Ügyeljünk arra, hogy nagyjából egyforma szeletek legyenek. A rozmaringágakat megmossuk,  lehúzzuk a leveleket, majd a háromnegyedét finomra vágjuk, a többit meghagyjuk egészben.  Összekeverjük az extraszűz olívaolajat, a sót, a borsot és az apróra vágott rozmaringot egy kis tálban,  majd ezt eloszlatjuk az édesburgonyaszeleteken. Az édesburgonyákat egy sütőpapírral bélelt  tepsibe rendezzük, és megszórjuk néhány egészben hagyott rozmaringlevéllel is. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30 percre. Félidőben átforgatjuk, és ropogósra sütjük mindkét oldalát.
  4. A tojásokat forró, lobogó vízben kb. 6 percig főzzük, majd kivesszük, és azonnal lehűtjük hideg  vízzel. Megpucoljuk, félbevágjuk és az 1-1 adag lencseraguval és sült édesburgonyával elrendezett tányérokra helyezzük.

TIPP: Ha a lencseraguba a végén keverjük bele a paradicsomkockákat, frissebb lesz az íze, állaga.

Elkészítési idő: kb. 45 perc
Nehézségi fok: közepes