Pikáns műhelytitkok és mentes vásárfiák


Az örömteli találkozások, a mennyei nyári ízek és a jókedv színtere volt a Csak a Mentes műhely és kézműves vásár. Az önbizalomtuningtól kezdve, az élettel teli nyers vegán finomságokon át a biosminkig számos olyan témában inspirálódhattunk, amely testet-lelket felfrissítő élménynappá varázsolta az egyébként esős, borús június 9-ét. A Duna Palotában viszont felhőtlen jókedv és ragyogás volt, köszönhetően a kiváló előadóknak, a workshopoknak, valamint a kézműves termékeket bemutató mentes piacnak, ahol hazánk legjobb mentes termelőivel találkozhattunk.
A napot Szkiba Zsuzska önbizalomtuningoló workshopja nyitotta, ahol nem csak az önmagunk elfogadását elősegítő gyakorlati tanácsokat kaptunk, hanem bátorságot és önbizalmat meríthettünk az ismert és közkedvelt séfekkel közös laktóz-, gluténmentes, vegán ételek elkészítéséhez.

Stőhr Gréta a nyár éltető ízei közül a fenséges, friss rukkolával, epres aioli-val gazdagított aszalt paradicsomos-diós “túrókrém” és a mediterrán socca receptjét hozta el nekünk. Gréta bájos lényével és a frissen sült socca – ami egy mindenmentes csicseriborsós palacsinta – illatával hamar barátságos, szeretetteljes hangulatot teremtette az alkotóműhelyben, amit a következő előadó Varga István még tovább fokozott.

A menzareformer és gasztroforradalmár séf nálunk is bebizonyította: nem csak a nyers vegán ételekhez, hanem a közönség jókedvre derítéséhez is kiválóan ért. (szerintünk mellékállásban humoristának is elszegődhetne) A hazánkban és már határainkon túl is egyre népszerűbb Nyers Séf ezúttal is hozta hol vicces, hol filozófikus alkimista formáját: boszorkányos „üstjében”(ami egy turmixgép) friss zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból varázsolt elképesztő finomságokat, miközben a tudatos táplálkozásról és a legfontosabb fűszerről, a szeretetről mesélt.

A Huszár Zsuzsi, vegán és cukormentes táplálkozási specialistával közösen tartott workshop az ájurvédikus gyógyító nyári ételeket hivatott bemutatni, de nagyon hamar átcsapott egy vidám és felemelő közösségi élménnyé, amolyan öröm”főzéssé”.

Nagy volt a nyüzsgés a színpadon, hiszen a résztvevők közül többen is csatlakoztak a fogások elkésztéséhez: Zsuzsa keto és vegán pakorát sütött, István pedig sütés és főzés nélkül készített mindenmentes aszaltparadicsomos cukkinispagettit és mentás epres panna cottát. A pikáns élményekben bőven volt részünk ezen a workshopon. István a szexi ételek izgalmas világába vezetett be bennünket, miközben a paradicsomos ragut rózsaborssal, a történeteit a poénokkal fűszerezte, szomját pedig Tikkadt Szöcskével oltotta a pezsgő hangulatban.
Az élettel teli nyüzsgő délelőtt után magasabb fokozatra kapcsoltunk. Kovács Niki gyorsasági motorversenyző és Hevesi Tamás énekes arról tartott közös előadást, hogyan lehet ételallergiásként utazni és sportolni.
Az X-faktor győztese, a természetesen is elragadó Danics Dóra smink nélkül érkezett a Duna Palotába, és egy gyönyörű biosminkkel távozott, amelyet Mártai Mariann bio sminkmester készített kizárólag vegán és természetes, natúr, bio termékcsaládok felhasználásával. Az élő természetes sminkbemutatón megtudhattuk miért váltsunk biosminkre és ez miért fontos a bőrnek.

A csajos bemutató a Csak a Mentes Triumvirátust is nagyon érdekelte, de készülniük kellett a nagy mentes palacsinta tesztre: Kiss Mona, Posta Renáta, Virágh Barbara kezében profi módon forgott a serpenyő, így a plafon helyett az éhes közönség pocakjában landoltak a palacsinták, amit aztán Kutasi Kelly-vel lehetett lemozogni – ezúttal csak elméletben.  Az ismert edző a funkcionális mozgásról tartott előadást, sőt még pár gyakorlati tippet is adott, hogy könnyebb legyen elviselni az egész napos ülőmunkát.


Napközben a Mindenmentes Food biztosította a hűsítő italokat és a mindenmentes desszerteket. Aki viszont sósra vágyott a Vegán Édes Élet pogácsáiból falatozhatott.
Író: Magyarosi Marianna