Hozzávalók a gombóchoz:
1 vöröshagyma
2 evőkanál olaj
20 dkg lencse (beáztatva)
3 ek. pirított, őrölt szezámmag
3 gerezd fokhagyma
1 (2,5 dl-es) bögre kerekszemű rizs,
1 ek. parajdi só,
2 ek. csemege fűszerpaprika,
3 ek. kukoricadara (vagy rizsdara),
1 csepp majoranna esszencia (elhagyható, de különleges összetevő).
Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
1 liter paradicsomlé
0,5 l. víz
3 ek. rizsliszt
5 db aszalt paradicsom
1 csapott ek. parajdi só
1 csapott ek. eritrit-sztívia édesítő (ha csak eritrittel édesítesz, akkor 3 ek.)
Elkészítése:
Nulladik lépésként rózsaszínre pirítunk 3 ek. szezámmagot teflon serpenyőben, majd ledaráljuk kávédarálóban.
A hagymát apróra daraboljuk, olajon és vízen pároljuk, ebbe tesszük a beáztatott lencsét, zúzott fokhagymát, paprikát. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, így főzzük kb. 20 percig. Míg a lencse fő, addig a paradicsomszószt készítjük el. A hozzávalókat a fazékban botmixer segítségével homogéné turmixszoljuk, így főzzük forralás után 15 percig. A paradicsomszósz elkészült!
Ha a lencse megfőtt, hozzáadjuk a rizst és még 1,5 bögre vizet, valamint az ek. sót. 10 percig időnként kevergetve főzzük, majd belekerül a 3 ek. kukoricadara némi vízzel. Pár percig összefőzzük, ezután tűzről levéve, lefedve hagyjuk pihenni. Kemény masszává fog dermedni, amint langyosra hűl. Amikor már bele tudunk nyúlni, akkor vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk belőle, és a tálaló edénybe sorakoztatjuk, meglocsoljuk a paradicsomszósszal.
Főtt burgonyával, párolt zöldséggel, jégsalátával tálalhatjuk.