Rumos, narancsos, mazsolás gluténmentes kovászos kuglóf

Hozzávalók:

Előtészta

  • 100 g gluténmentes kovász
  • 50 g barna rizsliszt
  • 50 g garantáltan gluténmentes zabpehelyliszt
  • 20 g teljes értékű nádcukor
  • 100 ml kókusztej

 

Tészta

  • 200 g barna rizsliszt
  • 100 g garantáltan gluténmentes zabpehelyliszt
  • 100 g teljes értékű nádcukor
  • 1 kk. bio reszelt citromhéj
  • 1 kk. bourbon vanília por
  • 10 g útifűmaghéj
  • 20 g aranylenmag
  • 5 g Himalája só
  • 300 ml kókusztej
  • 70 g bio növényi margarin

 

Rumos, narancsos mazsola

  • 100 g aranymazsola
  • 1 dl narancslé
  • 1 tk. rumaroma
  • 3-4 csepp bio étkezési narancsolaj

 

  • Porcukor a hintéshez

 

Díjnyertes recept


ELKÉSZÍTÉS

A tészta összeállítása

Az előtésztához egy keverőtálba kimérjük a kovászt, hozzáadjuk a rizslisztet, a zabpehelylisztet, a nádcukrot, a kókusztejet és összekeverjük. A tálat lefóliázzuk, meleg helyen 2 órát kelesztjük, vagy amíg a duplájára kel.

Az aranymazsolát szűrőbe tesszük és alaposan átmossuk. Kisebb darabokra vágjuk, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a narancslevet, a rumaromát, a narancsolajat és összekeverjük.

Miután megkelt az előtészta, hozzáadjuk a barna rizslisztet, a zabpehelylisztet, a nádcukrot és a reszelt citromhéjat, a bourbon vanília port, és összekeverjük. A margarint kimérjük és egy kis edényben megolvasztjuk. Egy külön tálba kimérjük az útifűmaghéjat. A lenmagot kávédarálóban megőröljük, majd hozzáadjuk az útifűmaghéjhoz, hozzáadjuk a sót is, végül a kókusztejet és kézi habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztkeverékünkhöz és elkezdjük kanállal összedolgozni a tésztát, mielőtt teljesen összeállna hozzáadjuk az olvasztott margarint és a lecsepegtetett mazsolát is és összedolgozzuk, majd az előzőleg kivajazott és kilisztezett szilikonos kuglóf formában egyenletesen eloszlatjuk. Ezután folpackkal lefedjük a tésztát, és meleg helyen 1 órát kelesztjük, vagy amíg duplázódik.

Előmelegített sütőben 180 C-fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, kifordítjuk a formából és meghintjük porcukorral.

 

A receptet Marton Melinda, a Testtudatos táplálkozás márka megalapítója készítette.

Facebook: @testudatostaplalkozas
Instagram: @testudatostaplalkozas
Weboldal: testtudatos-taplalkozas.hu

 

Rumos, narancsos, mazsolás gluténmentes kovászos kuglóf - Marton Melinda díjnyertes receptje
Rumos, narancsos, mazsolás gluténmentes kovászos kuglóf - Marton Melinda díjnyertes receptje
Rumos, narancsos, mazsolás gluténmentes kovászos kuglóf - Marton Melinda díjnyertes receptje