Say Cheez Raw

Hogyan lesz otthoni kísérletezésből egy saját, bio alapanyokból készült vegán sajtalternatívákat kínáló bár? Elképesztő odaadással, és sok-sok energiával. A 11. kerületi Szabolcska Mihály utcában található Say Cheez Raw sajtbolt két tulajdonosa, Sebestyén Mercédesz és Paczkó Roland olyasmit valósítottak meg, ami ténylegesen egyedülálló az országban, és a reform gasztrovilág egy igazán különleges szeletét tudhatják magukénak.  

 

Ez az egyik legegyedibb gasztronómiai vállalkozás, amiről eddig hallottam. Meséljetek egy kicsit a kezdetekről, arról, hogy mi inspirált Titeket, és hogyan jutottatok el a bolt megnyitásáig?

Mercédesz: Régóta vegánok voltunk már, és a sajtok nagyon fontos szerepet játszottak az étkezésünkben, viszont a boltokban kapható vegán sajtok nem nagyon ízlettek. Ennek hatására szép lassan elkezdtem otthon kísérletezni, és már az első alkalommal nagyon finom lett a végeredmény, meg is lepődtem, hogy akkor ilyen hogyhogy nincsen még…Megmutattuk a barátainknak is, és nagyon ízlett nekik is, rögtön azt mondták, hogy nekünk ezt kell csinálnunk, vágjunk bele. Innentől felgyorsultak az események, elkezdtünk efelé orientálódni, és hamarosan meg is nyitottuk ezt a kis műhelyet.

Roland: Tulajdonképpen mi lettünk az ország első és egyetlen kézműves, 100%-ban bió vegán-nyers vegán sajtalternatívákat készítő műhelye.

Már ránézésre is teljesen más a Ti terméketek, mint amit eddig én „vegán sajt” címszó alatt láttam. Mi a különbség? Itt miből készülnek a sajtok?

Mercédesz: Fontos, hogy minden felhasznált alapanyagunk bio, és egyébként mi így is étkezünk. A sajtok alapanyaga csak a kesudió, amit egy vegán kultúrával érlelünk, és ezen kívül még különböző bio fűszereket használunk. Nincs benne semmilyen élesztőpehely, mesterséges aroma, adalékanyag, semmilyen olaj, csak tisztán organikus, sok esetben Demeter minősített összetevők vannak minden sajtban, vagyis sajtalternatívában, mert hivatalosan ez a neve.
Ami még fontos, hogy laktóz vagy tejérzékeny emberek számára is tökéletes, így ételallergiásokat is ki tudunk szolgálni.

Hány fajta terméketek van?

Roland: 13-15 fajta sajtalternatívánk van félkemény és keményből, emellett szoktunk még készíteni lágyat is, abból 2 fajta van, és van még krémsajtunk is, abból általában 2-3 fajta szokott lenni. Igyekszünk minél több fajta ízkombinációt kitalálni, többek között van olasz, spirulinás, levendulás, provance-i, datolyás, aktiv kókusz szenes és paprikás-snidlinges verzió is.
De a sajtok mellett készítünk süteményeket is, ezek nyers vegán sütik, szintén nincs semmilyen hozzáadott cukor, vagy olaj…  A túrótortánknak például mandula vagy datolya az alja, a közepe saját készítésű kesujoghurt és nyers kókusz, a tetején pedig gyümölcs van, pl.: eper, áfonya, vagy körte.
Készítünk nyers vegán pizzát, valamint szendvicset is, és salátánk is van. A pizzánk alapja egy aszalt nyers vegán pizzalap, és aszalt paradicsomos vegán sajtkrémmel van megkenve, van rajta friss paradicsom, bazsalikom, csíra, és olyan sajt, amit a vendég választ rá. És természetesen sajttál is kapható.

Milyen innivalóitok vannak? Gondolom, hogy ezen a területen sem a megszokott a kínálatotok.

Mercédesz: Szeretnénk itt is izgalmas választékot nyújtani, elsősorban smoothiekat lehet nálunk kapni, akár spenótos-almás-banános-spirulinaalgás ízűt is. Emellett pedig superfood latte variációkat is készítünk, amit nagyon szeretnek a vendégeink.

És akkor ha jól értem, minden itt készül helyben? Mikor tudtok a termékek előállításával foglalkozni?

Roland: Igen, mindent itt készítünk, itt vannak a gépek, az érlelő, az aszaló… Nálunk tényleg egy kis kézműves bárról van szó, amit ketten viszünk. Főleg nyitvatartási idő előtt és után készülnek a termékek, ami igencsak sok munkát igényel. Persze mostmár kicsit könnyebb, ami régebben 3 óra volt, az lehet, hogy ma már csak 20 percet vesz igénybe, de sokszor így is heti 7 napunkat ez köti le.

Egyébként ezt megelőzően is hasonló területen dolgoztatok? Vagy teljesen máshonnan jutottatok el a gasztronómiához, vendéglátáshoz?

Mercédesz: Más irányból jöttünk mind a ketten, Roli tervező-grafikus volt, én a kereskedelemben dolgoztam. Amikor megismerkedtünk, én már vegetáriánus voltam, Roli pedig mindenevő. Később két évig teljesen nyers vegánok voltunk, jelenleg pedig vegán életmódot követünk. De a gasztronómia világába a sajtozó megnyitásával csöppentünk bele.

Ki a célközönségeket valójában? A külföldiek, vagy inkább a magyar vásárlók a gyakoribbak?

Roland: A külföldiek mindig megtalálnak, közülük a többség vegán vagy nyers vegán, viszont érdekes, hogy a magyar vendégek közül nem, maximum a fele az, talán több is a vegyes táplálkozású. És persze tojás, tej vagy laktózérzékenyek is gyakran jönnek hozzánk, hiszen számukra is tökéletes alternatívát nyújtunk.

Kint vagytok a Szimpla Piacon is  vasárnaponként, ott a közönség nagyobb része külföldi, biztosan ez is meghatározó…Merre lehet veletek még összefutni? Ha jól tudom, több ilyen jellegű vásáron, fesztiválon megfordultok.

Roland: Igen, így van, a Szimpla Piacon mindig kint vagyunk, kivéve akkor, amikor a Vegán Sunday Marketen vagyunk jelen, úgyhogy mindig megyünk valamerre. Most voltunk a Jóga Fesztiválon, és a Vegán Food Festen is.
Szeretnénk nyitni abba az irányba is, hogy különböző éttermeknek beszállítsunk a sajtjainkból, erre most fogunk majd nagyobb hangsúlyt fektetni. Egyébként házhoz szállítási lehetőség van már most is, sőt, gyakran kérdezik, hogy külföldre nem szállítunk-e, de egyenlőre oda még nem, de mindenképpen meg fogjuk oldani, amint lehet.

És milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Merre tudtok vagy szeretnétek még tovább építkezni?

Mercédesz: Nyitni szeretnénk a nyers vegánból a vegán piac felé, szélesíteni szeretnénk a palettát, hogy még több alternatíva legyen, és még több emberhez juthassunk el. Tervezzük újabb szendvicsek bevezetése is, azok vegán és gluténmentes szendvicsek lesznek, és természetesen bio alapanyagokból készülnek majd.
Emellett pedig szeretnénk kencéket, krémeket is árulni, már ezeken is dolgozunk, valamint őszre még a sajtok közé is újabb ízeket tervezünk. Vagyis sok új elképzelésünk, ötletünk van, amivel szeretnénk meglepni a vendégeinket. Tudjuk és hisszük, hogy minden termékünkkel sok-sok ezer ember életét tehetjük boldogabbá és ez az ami előre visz minket minden helyzetben. Hálásak vagyunk, hogy ezt a szolgálatot tehetjük az emberekért az állatokért a földünkért.

Cím: Budapest, Szabolcska Mihály utca 7.
Telefonszám: +36 20 946 9123
Facebook: https://www.facebook.com/saycheezraw 
Instagram: https://www.instagram.com/saycheezraw