Az Év Mentes Séfje – versenykiírás

A verseny nevezési időszaka:

2025.01.08. – 2025. 01. 24.

Elődöntő időpontjai:

2025. január 28. – Amatőr kategória
2025. január 29. – Profi kategória


Helyszín: METRO Gasztroakadémia (2040 Budaörs, Keleti u. 3.)

Döntő időpontja:

2025. február 20.

Helyszín: METRO Gasztroakadémia (2040 Budaörs, Keleti u. 3.)

A nyertes az Év Mentes Séfje címet kapja majd, így annak használhatja annak minden előnyét.
A verseny presztízséből adódóan nagy médiaérdeklődésre lehet számítani, így a média felkérések elfogadása a nyertestől elvárás!

Jelentkezési feltételek:

Személyi feltételek:

A versenyben részt vehet az amatőr kategóriában bárki, aki érez magában kellő ambíciót és nem ismeretlen számára a mentes konyha világa.
Profi kategóriában való részvétel feltétele:
A profi kategóriában vendéglátóegységekben jelenleg is dolgozó szakácsok/séfek vehetnek részt.

A versenyen elkészített ételre vonatkozó követelmények:

A versenyen szereplő ételnek 3/5 elemből álló főfogásnak kell lennie (lehet készétel, egytálétel, grill étel, ragu, frissensült stb.), és a készítés során fel kell használni a kötelezően előírt alapanyagokat. Az amatőr kategóriában indulóknak minimum 3 elemből készült fogást, a profi kategóriában indulóknak pedig minimum 5 elemből készült fogást kell elkészíteniük. Mindegyik elkészült ételnek glutén-, cukor-, laktózmentes és vegán kritériumoknak kell megfelelnie.

A verseny során kötelezően használandó alapanyagok a következők:

1. Nagykun rizsliszt vagy rizs
2. Biorganik termék

Ezeket az étel elkészítése során kötelezően használni kell. A többi használható alapanyag listája a jelentkezés után lesz elérhető a versenyzők számára.

Nevezési díj:

A nevezési díj: profiként Bruttó 14 900 Ft, amatőrként Bruttó 9 900 Ft.

A számlát a beérkezett nevezési lapon szereplő számlázási címre elektronikusan küldjük.
A nevezés akkor válik véglegessé, amint írásban megerősítést kap annak beérkezéséről és ezzel együtt a nevezési díjról a számlát küldjük (a teljesítésére 8 nap áll majd rendelkezésére).
(A pályázati anyag pontos kitöltése és a nevezési díj beérkezése alapfeltétele a verseny részvételnek.)

Verseny részletei:

A verseny kétfordulós.

A selejtezőben egy főételt kell elkészíteni a kötelező alapanyagok és a többi szabadon választott alapanyagokból, a döntőben pedig egy főételt és egy desszertet.


Az értékelés szempontjai:

  • Az étel pontos megnevezése
  • Az étel részletes receptúrájának kidolgozottsága
  • Alapanyag kiválasztás, harmonizáció

 

A verseny résztvevői nevezésükkel elfogadják a zsűri döntését.

Az ételek regenerálásához, befejezéséhez és tálalásához rendelkezésre álló idő a selejtezőben 60 perc, a döntőben 120 perc.


Tálalás:


A tálaláshoz az elődöntőben 2+1 adagot kell kitálalni. A fennmaradó készételeket finger food adagokban kell majd feltálalni a látogatóknak.
A döntőben 3+1 adagot kell a zsűri elé vinni. A fennmaradó ételeket pedig finger food formájában kitálalni a látogatóknak.
A tányérra kerülő étel össztömege minimum 250 gramm, maximum 350 gramm lehet.
A zsűri az elődöntő végén mindenkinek szóbeli értékelést ad, a pontozólapon pedig pontozza az elkészült ételt.
A selejtező fordulóban legjobbra értékelt, kategóriánként 5 fő jut tovább a döntőbe.


Feladat: A versenyben 4 adag ételt kell elkészíteni és kitálalni.


A döntő lebonyolítása:

A döntőbe jutott versenyzőknek a visszaigazolásban jelzett időpontig meg kell érkezni. A pontos érkezés elvárás. Az eszközök zsűri általi ellenőrzése után a versenyzők elfoglalják főzőállásaikat, a verseny indítása előtt 15 perc áll majd rendelkezésre az eszközök (tűzhely, gép stb.) átnézésére/kipróbálására.
Ezt követően a konyhai zsűri a versenyzőket előre meghatározott sorrendben és pontos menetrend szerint indítja, erre a jelzésére kezdhetik majd meg a főzést. Ettől a perctől számítva 120 perc áll rendelkezésre az ételek elkészítésére és a befejező tálalására.

A verseny akkor ér véget, ha az ételek zsűrizése megtörtént, a munkafelület tisztán átadásra került a versenyfelügyelő részére, valamint a hivatalos fotózás is megtörtént.
A felület letakarítása és az ahhoz szükséges idő, valamint a főzőhely letakarítása és a munkaterület
tisztán hagyása is pontozásra kerül. A konyhai munkaterület letakarításra maximum fél óra áll a rendelkezésre.

A verseny teljes lebonyolítása során bármikor kép-, hang és videófelvétel készülhet, melyben a versenyzőknek kérdéseket tehetnek fel.

A konyhai zsűri feladata:

A konyhai zsűri gondoskodik a konyhai munkavégzés pontozásáról és irányításáról. A versenyzőknek kötelezően be kell tartani a konyhai zsűritag iránymutatását.

  • A konyhai folyamatokat figyeli, és pontozza (szakszerű technológia, higiénia)
  • Nyersanyag felhasználást, hulladéktermelést figyeli
  • Elkészített étel mennyiségét ellenőrzi (250g-350g)
  • Tálalás közbeni munkavégzést értékeli
  • Az ételek elkészíthetőségét értékeli, tálalási idő szempontjából
  • A munkahely letakarítását, tisztaságát értékeli

 

Szakmai kóstoló zsűri feladata:

A kóstoló zsűri kizárólag a kitálalt ételt értékeli.

  • A kitálalt ételeket kóstolja
  • Tálalás pontossága, szakszerűsége, látványa
  • Íz, illat, harmónia
  • A kitálalt étel hőmérséklete
  • A kitálalt étel mennyisége
  • Főelem aránya a körethez, stb.

Egyéb rendelkezések:

A nyertes vállalja, hogy a teljes receptet, a leírást, és a verseny során átadott összes olyan dokumentumot, információt, melyet a verseny során rendelkezésre bocsátott, azt a Szervező mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül nyilvánosságra hozhatja, továbbadhatja.