A pitealaphoz készítsük el a “lenmagtojást”. Keverjük össze a lenmagtöretet és a forró vizet egy hőálló pohárban, tegyük félre pár percre, amíg eléri a zselés állagot.
Az alap száraz hozzávalóit mérjük ki egy tálba, majd adjuk hozzá a margarint és a zselés állagú “lenmagtojást”. Gyúrjuk össze alaposan, ha szükséges, pár kanál vizet lehet hozzá adni, hogy könnyebben összeálljon. Gyúrjuk gombóccá, és pihentessük a hűtőben 30 percet.
Ezalatt készítsük el a datolyakaramellt. A vajpuhára ázott, pucolt datolyákat, a szirupot, a mogyoróvajat, a sót és pár kanál datolyaáztató lét beletesszük a késes robotgépbe, majd nagyon lágy krémmé mixeljük. Ha hígabb krémet szeretnénk, akkor adjunk hozzá többet a datolya levéből, de érdemes sűrű karamell állagúra készíteni. Tegyük üvegcsébe, rakjuk félre. Nyújtsuk ki a tésztát, és egyengessük a piteformába. Mehet a sütőbe, 160 fokon 30-40 perc alatt süssük készre. (Súlynak tegyünk bele sütőpapírra száraz babot, így nem púposodik fel a tészta.) Ha készre sült, hagyjuk hűlni. Közben készítsük el a csokis krémet, aminek minden hozzávalóját tegyük robot- vagy turmixgépbe, és készítsünk belőle selymes csokikrémet. Ha nehezen viszi a gép, mehet bele kicsivel több olvasztott csoki vagy kókuszkrém.
Ha kihűlt a tészta, akkor simítsuk az aljába a karamellt. Rakjuk a hűtőbe pihenni pár percre, amíg picit megdermed a karamell. Utána öntsük rá a csokis-tofus krémet. Tegyük megint hűtőbe, hogy a krém is megdermedjen. Közben olvasszunk újra étcsokit, és öntsük rá a pite tetejére. Díszítésnek szórhatunk rá nagyobb sódarabokat is.
Tároljuk hűtőben, felvágás előtt 30 perccel pedig vegyük elő, hogy könnyen, szépen lehessen szeletelni.