Speciális étrendet követők aránya Magyarországon

A lakosság egyötöde (19%) követ tudatosan valamilyen étrendet, 14%-uk egy-, 4,3%-uk többfélét is egyszerre – derül ki a KSH 2019-es felméréséből.
A leggyakrabban alkalmazott speciális étrendek a diabetikus (6,4%) és a laktózmentes táplálkozás (4,1%).

Az életkor előrehaladtával arányaiban egyre többen követnek valamilyen speciális diétát, melyben az egészségtudatos életmód mellett az egyre gyakoribbá váló táplálékallergiák, ételérzékenységek, valamint más, különleges étrendet igénylő betegségek kialakulása is szerepet játszhat.
A 15–17 évesek egytizede, a 65 évesek és annál idősebbek 21%-a folytat speciális diétát. Korcsoporttól függetlenül elmondható, hogy a nők közül arányaiban többen tartoznak a diétázók közé (21%), mint a férfiak esetében (16%).

KSH- Tehetünk az egészségünkért felmérése 2019
KSH- Tehetünk az egészségünkért felmérése 2019

Az iskolai végzettség és a jövedelem szintjével párhuzamosan a speciális diétát követők aránya is emelkedik. A legfeljebb az általános iskola 8. évfolyamát elvégzők 12, a felsőfokú végzettségűek 25%-a tartott valamilyen speciális étrendet.
Míg a legalsó jövedelmi ötödbe tartozók 14%-a étkezett valamilyen diéta szerint, addig ugyanez az arány a legfelső ötödben élőknél 11 százalékponttal magasabb volt.
Bővebben a felmérésről:  https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/te_2019/index.html
Amennyiben érintett vagy valamelyik diétában vagy speciális étrenden vagy, csatlakozz zárt közösségünkhöz a facebookon, ahol egy összetartó csoport tud segíteni hasznos tapasztalatokkal.
Csatlakozom a Csak a Mentes zárt facebook csoporthoz!