Ez a mikroszkopikus méretű, úgynevezett mikroalga az egysejtű kék-zöld algák rendszertani osztályába tartozik. Tavakban, folyóvizekben hozzávetőleg 35 fajtája található meg, amióta csak élet van bolygónkon.
Nevét spirális alakjáról kapta. A zöld színt a klorofill adja, a kéket a fikocianin pigment. Nagy tűrőképessėgű, néhány változata még a víz elpárolgása után is életben tud maradni. Megél akár a 60-70 fokra hevült sziklákon is- ez a magas hőtűrő képességének köszönhető, hogy tápanyagai nem bomlanak el szállítás vagy raktározás alatt.

A spirulina a kezdetektől rêsze volt a táplálékláncnak, miközben fotoszintézissel tápanyaggá alakítja át a napfényben rejlő energiát.

Ilyen tápanyag a tiszta fehérje, esszenciális zsírsavak, szénhidrátok, klorofill, nukleinsavak, és a legkülönbözőbb antioxidánsok.

 • Fehérje 65-71 %
 • 18 aminosav
 • 8 esszenciális
 • A vitamin,
 • B1,B2, B6
 • E vitamin
 • K vitamin
 • Tengeri sók
 • Fitonutriensek
 • Enzimek
 • Klorofill
 • A legjobb GLA azaz gamma linolénsav forrás, gyulladáscsökkentő hatású esszenciális zsírsav
 • Fikocianin

Tudományos körökben még folyik a vita a spirulina B12 tartalmáról.

Dr. Cousens altal folytatott klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a spirulinában található B12 vitamin nem növeli meg a kísérleti személyek vérének szintjét. Azonban ezzel a vitaminnal összefüggő tüneteket elmulaszt, ilyen pl a vérszegénység.
Dr Gabriel Cousens könyvében a Max Planck Intézet kutatásaira hivatkozva elmondja hogy az ételben jelen lévő fehérje 50 %-a elvész főzés közben. Így a húsok nyilvántartott tápértékét el kell osztanunk kettővel. Főzni pedig kell, hogy elpusztítsuk a benne élősködő és kórokozó Escherichia coli és Salmonella baktériumokat.
A spirulina fehérjéje gyorsabban szívódik fel vízzel, mert nem kell hevíteni, vagy kocsonyásítani vízzel, mint az állati fehérjéket.
Nem beszélve az előállításáról: négyszögölönként 200-szor annyi fehérjét lehet belőle nyerni, mint a marhahúsból. Nem zsigereli ki a talajt, sőt komposzt is lehet.

 • 1 kg marhahús előállításához viszont 145 kg talaj használódik el.
 • A marhahús előállításához kellő víznek a spirulina csak 2 századát igényli.
 • 10 gr spirulina: 23 l víz
 • 1 tojás 36 l víz
 • 10 dl tehéntej 246 l víz
 • 1 kg marhahús 5000 l víz

Az egészséges idegműködéshez fehérjére van szükség; méghozzá teljes értékű, valamennyi esszenciális aminosavat biztosító fehérjére. Például a szerotonint a szervezet triptofánból állitja elő. A szerotonin felelős a jó hangulatért, segít a stressz leküzdésében.

Hiánya depresszióhoz, krónikus gyomorpanaszokhoz és idegi tünetekhez vezet. És a triptofán csak egy aminosav, melynek hiánya komoly tünetekhez vezet.

Az állati eredetű termékek fogyasztása a koleszterin szint megemelkedésével jár, miközben még hormonokat, antibiotikumokat juttatunk a szervezetünkbe. A felnőtt nők nagy része vashiányban, vasfelszívódási zavarban szenved, pedig vegyes táplálkozásúak, tehát fogyasztanak állati termékeket. A gyermekek közözz pedig nő a vérképzőszervi betegségek aránya, mint pl a leukémia.

A spirulina annyi vasat tartalmaz, mint a vörös húsok.

Magas koncentrációban található meg benne a klorofill, mely az egyik legfontosabb vérképző.
A kék polipeptid fokozza a csontvelő őssejtképzését. Az őssejtek a sejtek kezdetleges, még nem differenciált formái, melyekből bármilyen sejt fejlődhet, így fehér-és vörösvérsejt is.

Ahogy idősödünk, DNS-ünket egyre több szabad gyök károsítja.

A szabad gyökök ugyan termékei a normál anyagcserének, ám ha túl sok van belőlük, akkor szervezetünk nem tudja felvenni a harcot velük. Ez az egészséges sejtek elhalásával és a degeneratív sejtek kialakulásával jár. A mutációk üteme felgyorsulhat, melynek rák lehet a következménye- hacsak az antioxidánsok nem veszik fel a harcot a szabad gyökökkel.

A spirulinában megtalálható antioxidánsok és szerepük:
 • Béta karotin: immunerősítő, különösen az élettartam növelésért felel
 • Klorofill: vérképző- és tisztító, méregtelenítő, tehermentesítő
 • Zeaxantin: látásjavító antioxidáns
 • Szuperoxid-dizmutáz: (SOD) az egyik legalapvetőbb egészségmegőrző metabolikus enzim és antioxidáns
 • Fikocianin: az őssejtek képződését serkenti
Immunerősítés

A spirulina serkenti az antitestek és a citokinek képződését. A szervezet többek között ezekkel védekezik a támadó vírusok és mikrobák ellen.
Javítja a sejtes immunválaszt, a makrofágok képződését.

A Nutrition and Cancer (A táplálkozás és a rákbetegségek) orvosi lapban megjelent publikáció szerint egy indiai kísérletben az alanyoknak napi egy gr spirulinát adtak egy éven keresztül. 45 százalékuknál visszafejlődött a szájüregben található fekély, mely a rákos állapot előfutára. A placebocsoportban mindössze 7 % volt az eredmény.

GLA

A spirulina az egyetlen olyan zöld élelmiszer mely nagy adagban tartalmazza a gamma linolénsavat, mely esszenciális zsírsav. (A szuperfoodok közül egyedül a kendermagnak hasonló.)
Erősíti a bőrt és a hajat, gátolja a gyulladáskeltő anyagcseretermékek képződését, mint az arachidonsav és a prosztaglandin. Ízületi gyulladásnál ezért nagyon hatásos lehet.

A GLA-nak köszönhető az allergiát csökkentő hatása is. Egy kísérletsorozatban 270 gyereket vizsgáltak meg, akik Csernobil által nukleárisan szennyezett vidékeken laktak, ezért nem meglepő hogy vérükben nagyon magas volt az IgE koncentrációja. Ez az immunrendszer gyengeségét és allergiára való hajlamot jelent.

Napi 5 gr spirulina adásával 45 napon keresztül jelentősen csökkenteni lehetett a vérük IgE szintjét, akadályozza a hisztamin felszabadulását, ezáltal a már meglévő tünetek is enyhülnek.

Egy érdekes tény a herpesz vírusban szenvedőknek: a spirulinában található egy kizárólag itt előforduló cukor molekula, mely erről kapta a nevét is: kalcium-spirulan. Amikor a herpeszvírus megtámad egy sejtet, először a sejthártyához kapcsolódik. A kalcium-spirulan azonban megakadályozza, hogy a vírus belépjen a sejtbe, ezert az fennakad a sejthártyán, és képtelen szaporodni. Végül az immunrendszer eltávolítja a szervezetből.

Hogyan fogyasszuk?

Kapható por vagy tabletta formájában. Kerüljük az adalékanyagokkal vagy hordozókkal dúsított formát, melyre semmi szükség. Por formájában keverhető turmixokba, levekbe, levesekbe, salátába, csokoládéba.

Ajánlott napi bevitel
 • Kezdetnek napi 3-5 gr
 • Gyógyulás céljából napi 10-20 gr
 • Élsportolóknak napi 30 gr

Mielőtt valakiben felvetődne a gondolat, hogy a spirulina fogyasztása hipszter kitaláció, a történelem folyamán két nagy civilizáció is napi élelmiszerként élt vele. A mai Mexikóváros, az egykori azték főváros lakói, és az afrikai Csád-tó körül élő törzsek, akik leszűrik a tó felszínéről, és kiszárítják. Több mexikói adat maradt fenn: a nagy azték dinasztiák mélyen tisztelték a spirulinát, melyet tecuitlatl-nal neveztek, és csokoládéval elkeverve fogyasztották.