Stresszkezelés hatékonyan

A mai világban szinte alig van olyan ember, akit ne érne stressz a mindennapokban. Bár alapvetően természetes jelenség, a tartósan fennálló stressz viszont már komoly egészségkárosító hatással bír és az immunrendszer legyengüléséhez, idővel pedig súlyosabb betegségek kialakulásához vezethet.

Ha úgy érzed, hogy túl sokat stresszelsz, akkor érdemes hangsúlyt fektetned a megelőzésre és a stressz kezelésére egyaránt. Ebben segíthetnek a következő módszerek:

Stresszkezelés hatékonyan - Rózsa Judit

Ha támogatásra van szükséged a stresszkezelésben, elakadt élethelyzeted megoldásában vagy megismernél másfajta relaxációs, meditációs technikákat, jelentkezz be hozzám bátran!

Rózsa Judit
abduktív pszichológiai tanácsadó, life coach

fb: https://www.facebook.com/rozsajudit.hu/
www.rozsajudit.hu

 1. javíts az alvásminőségeden (elalvás előtt legalább fél órával kerüld a mobil, a számítógép, a tablet és más technikai eszköz használatát és aludj legalább 7 órát)
 2. figyelj oda a helyes légzésre (az egészséges légzés lassú és nyugodt hullámzású, ami 1 perc alatt 15-20 levegővételt jelent nyugalmi helyzetben.
  A helyes légzés csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetben, mérsékli a szívverést, javítja a vérkeringést, nyugtatja az idegeket, energikusabbá tesz)
 3. iktass be rendszeres testmozgást
 4. használj gyógynövényeket gyógyteaként vagy párologtatásra illóolajként (a levendula, citromfű, macskagyökér, orbáncfű vagy a kamilla kiválóan oldja a stresszt és a szorongást)
 5. tervezd meg hatékonyan a napodat / hetedet (priorizáld a feladataidat, tarts szünetet, szánj időt a pihenésre is)
 6. próbálj ki relaxációs technikákat, elme csendesítő vezetett meditációs gyakorlatokat (kutatások bizonyítják, hogy a meditáció megváltoztatja az agyi idegpályákat, így ellenállóbbá tesz a stressz ellen)
 7. ha nehezen megy az ellazulás vagy nem tudsz meditálni, akkor alkalmazd a progresszív relaxációt
  (Ez abban különbözik a hagyományos relaxációs technikáktól, hogy a test ellazítása helyett elsősorban az izmok tudatos megfeszítésére irányul.
  A módszer a szervezet izmait meghatározott sorrendben feszíti és lazítja el, és a feszítések-lazítások hatásai összegződnek. Ennek lépései:
  • feküdj hanyatt és hunyd be a szemedet
  • kezdj el saját ütemedben lassan és mélyen lélegezni
  • gondolatban haladj végig a testrészeiden alulról felfelé, a lábujjaidtól egészen a fejed tetejéig
  • tudatosan feszítsd meg azokat az izmokat, amelyeknél éppen a gondolatod jár, majd néhány másodperc múlva lazítsd el
  Amikor ellazítjuk a testünket, a gondolataink szintén lecsillapodnak, mivel az izmaink ellazulása hatással van a lelkünkre is. A módszer csökkenti a szorongást, a fejfájást, a stressz hatására felbukkanó testi fájdalmakat és a testben létrejövő nyugalmi állapot hatására könnyebben megteremthetjük a szellemi egyensúlyt és a stabilabb testi-lelki teherbírást.)
 8. nevess (a nevetés szintén csökkenti a stresszhormonokat és egyúttal növeli a boldogsághormon szintjét a szervezetben, így mentálisan feltölt és javít a hangulatodon)
  Amikor a szervezeted egészséges és kipihent, sokkal több energiával rendelkezel, így könnyebben megbirkózol a mindennapi stresszel.

Interjú Rózsa Judittal

Mivel foglalkozol pontosan?

Abduktív pszichológiai tanácsadó és life coach vagyok. Megrekedt élethelyzetekben, magánéleti vagy szakmai döntéshelyzetekben jelentkező konfliktusok, elakadások esetén nyújtok segítséget a hozzám fordulóknak. A mai rohanó világban ugyanis mindenkinek szüksége van egy kis lelki töltődésre, vagy olyan külső támogatásra, amely segít átlendülni egy nehéz időszakon.

Hogyan zajlik nálad egy konzultáció?

Konzultációim személyesen vagy online videóhívás formájában zajlanak, ahol bizalmi légkörben, ítélkezésmentesen, személyre szabott módszerekkel dolgozunk az adott problémán, és együtt keressük meg a leghatékonyabb megoldásokat, legyen szó negatív viselkedésminták elengedéséről, csalódásélmények feldolgozásáról, szorongásoldásról, önelfogadásról, önbizalomépítésről, pozitív szemlélet kialakításáról, hatékony időgazdálkodásról vagy éppen a stresszkezelésről.

stresszkezelés hatékonyan

Mikor, miért és hogyan kezdtél el stresszkezeléssel foglalkozni?

Ma már közismert tény, hogy a test és a lélek összefügg, a fel nem dolgozott lelki problémák testi tüneteket okoznak, és folyamatos stresszben tartják a szervezetet. Arról nem is beszélve, hogy mindennapi életünkben rengeteg hatás ér minket, többféle szerepben kell egyszerre megfelelni, és az állandó pörgés, rohanás, feladatmegoldás mellett nincs idő lelki szinten megélni a pillanatot, vagy hatékonyan kezelni egy problémát, ami szintén növeli a stressz-szintet. Ezért fontosnak tartom a hatékony stresszkezelést magánemberként és a munkámban is egyaránt.

Miért fontos, hogy kezeljük a bennünk lévő stresszt?

A mai világban szinte alig van olyan ember, akit ne érne stressz a mindennapokban. Bár alapvetően természetes jelenség, a tartósan fennálló stressz viszont már komoly egészségkárosító hatással bír, és az immunrendszer legyengüléséhez, idővel pedig súlyosabb betegségek kialakulásához vezethet. Emiatt fontos, hogy megelőzzük vagy kezeljük a bennünk felgyülemlő stresszt!