“Süss fel nap!” sós ropogós

A ti fejetekben is gyakran jár a csipegetés, nassolás? Ha igen, akkor itt egy szuper, de egyszerű sós paleo ötlet Renata Postatól, amivel kiválthatod a sóvárgásod! 
Az egész úgy kezdődött, hogy a mai esős délelőttön épp ráértem valami ropogtatni valót készíteni. Ez lett belőle.

Hozzávalók 6 személyre:
  • 6 tojás
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 11 dkg szezámmagliszt
  • 10 ek. kókuszzsír folyékonyra olvasztva
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 2 tk. őrölt kömény
  • 1/2 tk. kurkuma (főleg a szép sárga színe miatt)
  • 1/4 tk. chilipehely (kihagyható)
  • só ízlés szerint
  • 2 ek. szezámmag
  • 5 dkg parmezán sajt reszelve (kihagyható)
Elkészítés:
1. Verd fel a tojásokat egy villával vagy habverővel, majd gyúrd össze őket az összes többi hozzávalóval. Közben melegítsd elő a sütőt 160 fokra, légkeverés funkcióra.
2. A tésztát két zsírpapír között kb. fél centiméter vastagságúra nyújtsd ki. A felső zsírpapírt húzd le, és egy éles késsel húzz vékony vonalakat a tésztába. Ez abban segít, hogy sütés után majd ezek mentén tudod szétdarabolni a ropogóst.
3. Ezután mehet is az egész egy széles tepsibe. Ha egyszerre nem fér bele, akkor több részletben süsd meg, egymás után.
4. Előmelegített sütőben, 160 fokon, kb. 15-20 perc alatt készül el. Ha van légkeverés funkció a sütődön, most igazán érdemes bekapcsolni, így gyorsabban elkészül.
5. Ellenőrizd kb. 10 perc után, nehogy túlsüljön.
 
TIPP:

  • Fűszerezheted őrölt oregánóval, rozmaringgal is.
  • Ha a 2. lépésnél nem tudod gazdaságosan lehúzni a felső zsírpapírt, mert túl sok tészta ragad rá, akkor rajta is hagyhatod sütés közben. Félidőben könnyedén le tudod venni, hogy ropogósra sülhessen a finomság. Ha elkészült, akkor kézzel vagy akár késsel is összedarabolhatod.

Posta Reni

cukor-, glutén-, tejmentes receptek és étrendek fejlesztője
fogyókúrás tanácsadó,
a paleohedonista életmód képviselője