Sütés nélküli mentes mézeskalácstorta (gluténmentes, vegán)

Hozzávalók:

Alap:

  • 300 g mézeskalács
  • 80 g vegán vaj/margarin, olvasztva
  • 1 tk reszelt gyömbér


Töltelék:

  • 250 g kesudió, egy éjszakán át áztatva
  • 120 ml növényi tej
  • 15 g vegán vaj/margarin, olvasztva
  • 60 g juhar- vagy datolyaszirup
  • 2 evőkanál narancslé
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 tk mézeskalácsfűszer
  • 1 ek rum
  • egy csipet só


Vegán vajkrém:

  • 150 g porcukor
  • 240 g vegán vaj/margarin
  • 120 g kókuszkrém

 

ELKÉSZÍTÉS

  • Áztassuk a kesudiót vízben, letakarva, egy éjszakán át.
    Az alaphoz béleljünk egy 20 cm-es kerek tortaformát (ha lehet kapcsosat). A mézeskalácsot daráljuk le és az olvasztott vegán vajjal,/margarinnal tésztává keverjük. Alaposan a formába nyomkodjuk és a hűtőbe tesszük.
  • A töltelékhez a kesudiót lecsepegtetjük és leöblítjük. Turmixgépben az összes többi hozzávalóval sima és krémes állagúra pépesítjük, majd ráöntjük az alapra. 4-6 órára, vagy egy éjszakára a hűtőben hagyjuk dermedni.
  • A vegán vajkrémhez az összes hozzávalót egy kis robotgépben sűrűre, krémesre keverjük. A vajkrémet rákenjük a tortára, majd tetszőlegesen díszítjük, pl mézeskaláccsal, ehető viràgokkal, bogyókkal és fűszernövényekkel. Hűtőben legfeljebb egy hétig tartható el.

 

A receptet Horváth Judit készítette.

 

Sütés nélküli mentes mézeskalácstorta (gluténmentes, vegán)
Sütés nélküli mentes mézeskalácstorta (gluténmentes, vegán)