Search
Close this search box.

Szederinda

Egy igazi kis gluténmentes szigetet álmodott meg Wirth Krisztina és férje, ugyanis az Üllői út 149-es szám alatt tényleg minden megkapható, amire csak szüksége lehet egy cöliákiás embernek. Mindez orvosi háttérrel kiegészítve…Különleges találkozás, az biztos.  
  
Nálatok ugye egy igencsak egyedi és komplex dologról van szó, ugyanis egyszerre működtettek egy gluténmentes-egészségtudatos éttermet, a Szederindát, valamint a Diéta ABC kávézót, pékséget és boltot is. Mi volt a célotok, amikor belefogtatok ebbe a vállalkozásba?

Wirth Krisztina: Mi első sorban azért vagyunk, hogy a cöliákiás emberek egy helyen megkapjanak mindent, amire szükségük van, és amit levesznek a polcról, és mi azt mondjuk róla, hogy gluténmentes, arról bátran el is hihetik, hogy az. Vagyis alapvetően a gluténérzékenység van a központban, de emellett megtalálhatóak nálunk más ételérzékenységnek vagy diétáknak megfelelő ételek, alapanyagok is, a kávézóban például sok süteményünk laktóz és cukormentes, valamint a boltban árulunk növényi tejtermékeket, cukormentes csokikat és természetes édesítőket is.

Honnan jött az ötlet egy ilyen kis gluténmentes központ létrehozására? Mesélj kicsit a hátteréről, a kezdetekről.

A kiindulás az az, hogy a lányom is és én is cöliákiások vagyunk. Amikor megtudtam, hogy a lányom is az, nagyon nagy sokk volt, azt hittem, hogy vége a világnak. Akkor ugye még nem volt üzletünk, de igyekeztem mindent úgy megoldani, hogy a gyerek ne érezze, hogy bármiből is kimarad azért, mert diétáznia kell.

Én orvos vagyok, toxikológián dolgozom 18 éve. A férjem volt az, aki a vendéglátós világban dolgozott, sokáig élelmiszerüzleteket üzemeltetett, majd 2009-ben jött az ötlet, hogy miután a normál élelmiszereknél már nem volt olyan jó a piac, akkor próbáljuk meg gluténmentesen. Ezután szép sorban terjeszkedtünk, aminek az eredménye az, hogy most itt van egymás mellett a bolt, a pékség, a kávézó és az étterem is.

Az étteremben is minden gluténmentes? Ez elég nagy ritkaságnak számít…

Igen, ha körbenézünk, nem nagyon van ilyen, garantáltan gluténmentes konyhával rendelkező étterem, ahol nem csak egy-egy adott étel az, hanem az egész konyha, vagyis biztosan nincs keresztszennyeződés és tényleges alapanyagkövetés van. Sok melegételünk laktózmentes is egyébként.

Természetesen a kávézóban a sütemények is egytől-egyig gluténmentesek, és sok olyan is van köztük, ami emellett laktóz és cukormentes is, vagyis természetes édesítővel készült. Igyekszünk mindenkinek alternatívákat nyújtani…

 

Ételkiszállításban gondolkoztatok?

Próbálkoztunk melegétel kiszállítással, de logisztikailag nem lehet megcsinálni, akkor már nagyon szétaprózódnánk. Jelenleg az Egészségkonyhával vagyunk kapcsolatban, és rajtuk keresztül lehet hűtött ebédmenü formájában rendelni az ételeinkből és a süteményeinkből is. De sokan az éttermünkből visznek haza meleg ebédet, akár előre több napra is.

Említetted, hogy orvos vagy. Ezt tudod kamatoztatni ebben a vállalkozásban is?

Igen, amikor csak van rá időm, igyekszem.

Azt hiszem, hogy az, hogy itt van egy orvosi háttér, nem biztos, hogy minden ilyen üzletben adott. Ha ide valaki bejön, hogy például kapott a biorezonancia vizsgálaton egy hosszú listát, hogy mit nem ehet, de van panasza, akkor azt az illetőt elküldöm orvoshoz, és nem várom meg, hogy telerakja a kosarát teljesen feleslegesen vásárolt diétás termékekkel. Lehet, hogy ez nem egy kereskedői szemlélet, de én nem tudnám másképp csinálni.

Másrészt nagyon szigorúan veszek mindent, és ez sem könnyíti meg a dolgunkat, de ehhez ragaszkodom. Például amíg nem tud egy cég hiteles bizonyítványt mutatni arról, hogy a terméke ilyen vagy olyan mentes, addig nem engedem be a boltba. Akkor sem, ha máshol árulják. Vagy ha kapcsolatba kerülünk egy cukrászdával, aki szeretne nálunk a kávázóban árulni, akkor én kimegyek és megnézem az üzemet, és ha azt látom, hogy nem megfelelő, akkor nem dolgozom velük együtt. Maximalista vagyok, csak így tudom hitelesen vállalni azt, ami nálunk kapható és, amit képviselünk. Mert a cöliákia egy betegség, amit komolyan kell venni, súlyos szövődményei, következményei lehetnek.

Egyébként van főállású dietetikusunk is, aki napi 8 órában itt dolgozik.

És az mennyiben meghatározó, hogy Te is gluténérzékeny vagy? Nyilván tökéletesen ismered a termékeket, praktikákat…

Igen, miután több, mint 20 éve így főzök, nem csak az egészségügyi részben, vagy abban tudok segíteni, hogy hol találja a polcon a vevő a terméket, hanem meg tudom mondani, hogy miből kezdjen el dolgozni, hogyan indítsa el a diétát, miből mit lehet készíteni. Elég sok időt el tudok tölteni a boltban az emberekkel beszélgetve.

 

Ugye a pékség is telj es mértékben gluténmentes. Milyen termékeket árultok főleg?

Egy olyan kenyerünk van, ahol saját magunk forgalmazzuk a lisztet is, de a legtöbb termék lisztkeverékeit nagy cégek gyártják, és mi azokból sütjük meg a legkülönbözőbb kenyereket, zsemléket, vagy akár a kakaóscsigát, pizzaszeletet vagy hamburgerzsemlét is. Nálunk a termékeket úgy hívják, amiből készült, nem „diétás kenyérnek” például, mert az elsődleges szempont a vevő érdeke, hogy minél pontosabban tudja, hogy mit vásárol. Ebben sem tudok üzleties szemmel gondolkozni. Az a fontos, hogy amikor valaki odamegy a termékhez, és a nevéből kiderül, hogy melyik lisztből készült, akkor ő tudja, hogy az az adott liszt mondjuk tartalmaz olyasmit, amire ő allergiás, és akkor nem azt fogja választani. Máris kikerültem egy olyan  problémát, ami által valakinek baja lehet egy terméktől.

Az új szlogenetek így hangzik: „Minőség, megbízhatóság, szakértelem a választék mögött.” Jó látni, hogy ez itt ténylegesen meg is valósul…Elképesztő energia lehet benne…

Nekem már az hírérték, és fontos, ha kiderül, hogy mi tényleges munkát teszünk a vállalkozás mögé. Mert sokszor azt gondolják, hogy azért mert nagyok vagyunk, csak az üzleti érdek vezérel bennünket. Ez számomra elképesztően szívfacsaró, mert tudom, hogy milyen munka és odafigyelés van mögötte, és hányan dolgozunk azon, hogy ez így működhessen.

Hogy látod, mennyire nehéz vagy nem nehéz ma gluténérzékenyként élni? Mennyire vannak támogatva, segítve a cöliákiás betegek, vagy mennyire van erre szükség?

Én úgy látom, hogy ma nagyon sok lehetőség van. Egyre több. Én ugye gluténérzékeny vagyok, így élek régóta, és már akkor is így éltem, amikor még nem volt ennyi minden. Nem vagyok népszerű ezzel a véleményemmel, de azt gondolom, el kell fogadni, hogy nem körülöttünk forog a világ, nem fog átalakulni sem a mezőgazdaság, sem az élelmiszeripar…Orvosként is azt gondolom, hogy nekünk is felelősségünk van saját magunkkal szemben, és ezt muszáj lenne belátni ahhoz, hogy előrébb jussunk. Az élet minden területén picit aktívabbnak és belátóbbnak kellene lennünk, és jó lenne, ha nem csak elvárnánk mindent, hanem körülnéznénk, hogy mi mit teszünk magunkért, a környezetünkért, a munkánkért, vagy akár az egészségünkért.


 
Cím: Budapest, Üllői út 149. – Dési Huber u. 2. (Ecseri úti M3 metró megálló)
Telefon: +36 1 79 017 13
Email: info@szederindaetterem,hu
Weboldal: www.szederindaetterem.hu
Facebook: szederindaetterem
Instagram: szederindaetterem