Ha egy helyet családi vállalkozásnak mondhatunk, akkor a Szelence Café biztosan az. Nem csak a kávézó hangulata tükrözi mindezt, és az, hogy minden családtag itt dolgozik, az igazi meglepetést azt okozta, amikor kiderült, hogy ahol most a vendégek a finomabbnál finomabb süteményeket, ebédeket fogyasztják, az az üzletvezető, Vető Anna lakása volt egykor…
Igen különleges ez a helyszín…Hogy alakult ez így, hogyan lett a lakásodból kávézó?
Igazság szerint ez már egy sokadik állomása volt a terjeszkedésünknek. Azt tudni kell, hogy az egész családunk itt élt, még a nagyszüleim is itt, ebben a házban laktak az 50-es évektől.
A pincéből indult ki az egész, eleinte ott tartottunk gyerekzsúrokat egy barátnőmmel, majd nyers vegán sütiket kezdtünk el sütni, tulajdonképpen egy kis manufaktúraként működött a hely, de a pincehelyiség adottságai ugye nem voltak olyan jók. Anyukám felajánlotta, hogy használjuk az ő textilműhelyét, ami itt volt, ahol most éppen ülünk, így kezdtünk el bővülni. Egy évvel később pedig már ezt a helyet is kinőttük, így én elköltöztem, és a lakásomat is hozzányitottuk a kávézóhoz.
Akkor ezek szerint ez a nagyon családias, elképesztően barátságos, meleg hangulat is ennek köszönhető?
Az első perctől kezdve arra törekedtünk, hogy ilyen hangulatba lépjenek be a vendégeink. A bútorokat is mind a szüleim csinálták, apukám bútorozott, anyukám textilezett, úgyhogy a berendezés teljes mértékben az ő munkájuk gyümölcse.
De egyébként a nővérem és én is itt dolgozunk a kávézóban, anya a szakács, apukám a beszerzést csinálja, és a kollégák között is mind barátok, barátnők vannak, ez is nagyon érződik a bolt hangulatán.
Plusz azt hiszem, hogy meghatározó, hogy nagyon sok törzsvendégünk van, aki egyszer eljön, az nagyon nagy eséllyel visszajáró vendég lesz, így tényleg olyan a hangulat, mintha hazajárna az ember. Az itt dolgozók ismerik már a vendégeket, sokakat akár név szerint is, tudjuk, hogy ki hogy szereti a kávét, melyik süti a kedvence…Ilyen hely azért szerintem nincsen sok Budapesten. Kicsit olyan a hangulata, mint egy kisvárosi kávézóban, és ezt mi nagyon szeretjük.
És miért a nyers vegán irányt céloztátok meg? Honnan jött az ötlet, hogy egészséges termékeket áruljatok?
Igazából ez a gyerekprogramok szervezésével függ össze. Nagyon fontosnak éreztük, hogy mutassunk valamilyen alternatívát a szülőknek és a gyerekeknek is, hogy ne az legyen egy zsúron az alap, hogy chipset és csokit kapnak. Már a kezdetekben is kínáltunk nekik egy alternatív particsemegét, amit mi készítettünk. Valójában ezáltal már akkor egy tudatosabb vásárlóközönség jött hozzánk, és nagyon szerették, hogy itt ennyi kreatív, egészséges finomság van zöldségekből, gyümölcsökből. Majd szépen-lassan a tortát is mi kezdtük el nekik csinálni, természetesen azt is egészséges alapanyagokból. Persze sokan még most is hoznak máshonnan, és ezzel sincsen semmi baj, viszont ha tőlünk rendelnek nyers vegán sütiket, azok biztosan mindig elfogynak, nagyon szeretik a gyerekek is.
Valójában ebből indult ki az egész, innen jött az étterem ötlete, a menüztetés, és minden egyéb program is.
Milyen süteményeket árultok?
Elsősorban nyers vegán süteményeink vannak, amik aszalt datolyával vannak édesítve, de kaphatóak paleo torták is. Természetesen mindent itt készítünk frissen, házilag. Nagyon sok fajta sütink van, mindig vannak újabb és újabb ízek a kínálatban. Van egy cukrászunk 4 éve, és valahogy soha nem fogyunk ki az ötletekből, nagyon imádjuk ezt a kreatívabb részét is a folyamatoknak. De idén már nyitottunk kicsit, és kínálunk sima vegán sütiket is, valamint hagyományos pékáruk is vannak, mert azt is keresik nálunk.
És rendelni is lehet a tortáitokból?
Igen, természetesen rendelésre is készítünk tortákat. Sok esküvői tortát visznek, és ami érdekes, és nagyon jól esik nekünk, hogy akár az ország másik végéből is megkeresnek minket. Mostmár egyre elterjedtebb, hogy a fiatal pár gondol arra is, hogy a násznép tagjai között is van esetleg valamilyen ételérzékenységben szenvedő, vagy diétázó, és nem szeretnék, ha ő esetleg kimaradna a sütizésből az esküvőn.
És az ebédmenü is vegán?
Az ebédmenü is igen változatos, minden nap van egy főtt vegetáriánus étel, egy főzelék, egy teljesen vegán étel és egy pite is. Ezen belül van, ami gluténmentes is. Ezt mindig külön jelöljük, hogy aznap milyen mentes ételeink vannak. Nagyon fontos, hogy attól még, hogy reform ételeket kínálunk, megtartsunk egyfajta klasszikus háziasságot, ízletességet is, úgyhogy édesanyám erre törekszik minden finomság esetében.
Különböző programokat is szerveztek. Ugye nem minden a gasztronómia világához köthető, ha jól láttam, vannak művészeti, kreatív események is…
Igen, már ez a terület is bővült. A gyerekzsúrok mellett ki szoktuk adni a termeinket workshopokra is, mostmár elég sok programunk van, bútorfestés, kalligráfia, élményfestés…És persze vannak saját workshopjaink is, itt elsősorban édességeket, süteményeket készítünk a jelentkezőkkel.
Nagyon sokrétű az, amit csináltok. Mi a legfontosabb ebben számotokra?
Mindenképpen az, hogy megmutassuk a vendégeinknek, hogy nem csak a rántott gomba és a rántott sajt jelenti a vegetáriánus ételeket, hanem kicsit túl lehet már ezen lépni, és akár egy székelykáposztát is el lehet készíteni vegetáriánus vagy akár vegán módon. Szeretnénék megmutatni, hogy a zöldségek, gabonafélék nem csak köretként, hanem főételként is tökéletesen megállják a helyüket, és nem kell, hogy az legyen az alap, hogy mindenhez kell a hús.
És milyen a fogadtatás? Főleg vegán, vegetáriánus és tudatosabban étkező emberek járnak hozzátok, vagy ki a fő közönségetek?
Amikor elkezdtünk ebédmenüt árulni, és elkezdtek visszajáró vendégeink lenni, akkor volt egy férfi vendégünk, aki már 3 hónapja minden nap jött, és 3 hónap után tette fel a kérdést, hogy úristen, nálunk nincs is hús…? De a sütiknél is volt ilyen, hogy valaki évek után kérdezte meg, hogy jól látja, hogy nálunk minden süti mentes? Mert neki ez fel sem tűnt, nem ez alapján választott minket, hanem nagyon szerette a termékeinket. Vagyis messze nem csak vegán vendégeink vannak, sőt. Főleg a környezetben dolgozók járnak ide, de egyébként van olyan vendégünk is, aki a Balatontól minden nap feljön, mert nálunk szeret enni. Ennél csodálatosabb visszajelzés nekünk nem is kell.
Cím: Budapest, Pauler utca 8.
Telefon: +36 1 201 4335
Email: info@szelencecafe.hu
Weboldal: www.szelencecafe.hu
Facebook: www.facebook.com/szelencecafe
Instagram: www.instagram.com/szelencecafe