Szépségvitaminok – ezt fogyaszd az egészséges hajért, bőrért, körömért!

A szépségvitaminok biztosítják a szépség szempontjából legfontosabb anyagokat, melyeket azonban egészséges és változatos táplálkozás mellett az ételekből is nyerhetünk.

A vitaminok elengedhetetlenek az élő szervezetek normális növekedéséhez, fennmaradásához és szaporodásához. A legtöbb vitamint és ásványi anyagot az emberi szervezet nem tudja maga előállítani, ezért folyamatos pótlásuk nélkülözhetetlen. Az élő szervezetek vitaminjaikat külső bevitellel, táplálék útján veszik föl. Egyes vitaminok egyben antioxidáns hatásúak is, mint például az A-, C- és E-vitamin, semlegesítik a szabadgyököket, ezáltal csökkentik az öregedés folyamatát és segítik az immunrendszer működését.

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két csoportba sorolhatjuk: vízben és zsírban oldódó vitaminok.

A vízben oldódó vitaminokat (B1, B2, B5, B6, B12, folsav, H, C) szervezetünk nem képes raktározni, ezért folyamatos pótlásuktól gondoskodnunk kell.
A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) szervezetünkben elraktározódnak, ezért ügyelnünk kell arra, hogy mindig csak a megfelelő mennyiséget vegyük magunkhoz.
A napi vitaminszükséglet az életkortól, a szervezet fizikai igénybevételétől és egészségi állapotától, valamint egyéb tényezőktől függ. Bőrünknek mint testünk külső takarórétegének, szintén szüksége van a különféle vitaminokra. Hiányuk a bőr védekezőképességének csökkenéséhez, valamint idő előtti öregedéséhez vezethet.

A-vitamin

Hámvédő vitaminnak is nevezik. Szabályozza a faggyúmirigyek működését, védi és a fertőzésekkel szemben ellenállóvá teszi a hámréteget. Elősegíti a sejtek regenerálását, mérsékeli a bőr szarusodási zavarait, miközben táplálja azt, és csökkenti a vízhiányt. Hiányában bőrelváltozások léphetnek fel, a szőrtüszők környékén megvastagodhat a bőr, fokozódik a hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon. A napi 800 mikrogrammnyi mennyiséget belsőségekből, tojássárgájából, tejből és tejtermékekből, valamint tengeri halakból fedezhetjük a legkönnyebben.

C-vitamin

Fontos antioxidáns, véd a szabadgyökök és az ultraibolya sugárzás ellen. Az összes vitamin közül ez a legkisebb, így a bőrre felvitt C-vitamin könnyen be tud jutni a mélyebb rétegekbe. Fontos szerepet játszik az elhasznált E-vitamin újraaktiválásában. Jó eredményeket érhetünk el vele ráncok és a túlzott pigmentáció kezelésénél, érfalerősítő hatásának köszönhetően pedig a bevérzések megszüntetésénél.
A szükséges napi 60 milligramm vitaminmennyiséget természetes úton citrusfélékből, paradicsomból, paprikából, káposztából, salátafélékből szerezhetjük meg. Fogyasszuk ezeket frissen és nyersen, hiszen a C-vitamin hő és oxigén hatására könnyen lebomlik.

E-vitamin

Fokozza a kötőszövetek, a bőr és a nyálkahártya vérellátását, jótékonyan hat a bőrgyulladások gyógyítása során. Sejtmegújító hatásának köszönhetően a mitesszerek és kitágult pórusok kezelésére is alkalmas.
Egy felnőtt nőnek napi 12 milligramm E-vitaminra van szüksége. A legjobb természetes E-vitaminforrások a különböző növényi olajok (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- és kukoricaolaj), gabonacsírák és a zöld növények.
Az E-vitamin olaja nemcsak a lágy és gyönyörű bőr, de az egészséges, szép haj és körmök eléréséhez is remek természetes kozmetikum. A bőrgyógyászok és a kozmetikusok azonban figyelmeztetnek arra, hogy habár a benne található tiszta alfa-tokoferol rengeteg pozitív hatással bír, nagyon intenzív szer, így az olajat körültekintéssel kell alkalmazni. Figyeljünk oda, mert számos kozmetikum eleve tartalmaz E-vitamint: ezeket kerüljük, és használjunk természetes olajat.
Alkalmazzuk C-vitaminnal kombinálva, mert együttesen hatékonyabbak a káros napsugárzás ellen és a bőr korai öregedésének megelőzésére, így bőrünk szép és fiatal marad. Alkalmazható a testen bárhol kialakult száraz foltok eltüntetésére, beleértve a fejbőr ilyen jellegű tüneteit is.

B6-vitamin

Nélkülözhetetlen a bőr anyagcsere folyamatainál. Hiányában kellemetlen bőrtünetekkel kell szembenéznünk. A napi 2 milligrammot könnyen pótolhatjuk, hiszen számos élelmiszer, így a húsok, tejtermékek, száraz hüvelyesek, élesztő, tojássárgája is tartalmazza.

Biotin (B7- vagy H-vitamin)

A napi szükséglet mindössze 1,6 mikrogramm, hiánya azonban sok kellemetlen problémát okoz: biotin nélkül bőrgyulladás lép fel, gyakori a szőrzet kihullása, és az ajkak gyulladásos megbetegedése is. Lazaccal, tonhallal, májjal, paradicsommal, élesztővel, zabbal, dióval, mandulával vihetjük be legkönnyebben a szervezetbe.
Érdekesség, hogy a tojássárgája jelentős mennyiségben tartalmaz biotint, ám a tojásfehérjében található olyan anyag, amely gátolja a felszívódását. Szerencsére e kedvezőtlen hatást a tojás főzése vagy sütése megszünteti. A tojás továbbá sok olyan tápanyagot tartalmaz – ideértve a biotint, cinket, E-vitamint és a B12-vitamint – amely kiváló a hajra és körmökre. Kiváló fehérjeforrás, ráadásul olcsó szépségápolási szer is. Válasszunk bio vagy kendermagos tenyésztojást.

Cink

A cink egy olyan esszenciális ásványi anyag, amelyet ugyan csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, mégis elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Az emberi szervezetben mintegy 2-3 grammnyi cink van jelen, legnagyobb mennyiségben a csontokban, izmokban, bőrben és a hajban található meg, valamint többi szervünkben is jelen van, kisebb mennyiségben például a májban és az emésztőrendszerben.
Az ásványi anyag hiánya hajhullást és bőrgyulladást okozhat. Szervezetünk cinkigénye megnőhet betegség, stressz, fertőzés és egyes gyógyszerek szedése mellett.
Gyermekek és idősek esetében fokozott figyelmet érdemes fektetni az ásványi anyagok, köztük a cink megfelelő mennyiségű bevitelére. Az ajánlott napi beviteli értéke több tényezőtől függ, pl. életkortól, nemtől, fizikai aktivitástól, a szervezet aktuális állapotától. Felnőtt nőknek 9 mg, férfiaknak 10 mg az ajánlott napi szükséglet, gyerekeknél ennél kevesebb: 1-6 éveseknek 5-6 mg/nap, 7-10 éveseknek 7 mg/nap, 11-18 éveseknek 9-10 mg/nap. A napi szükséglet megnő várandósság, szoptatás, nehéz fizikai munka, stresszes életmód, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás esetén.
Cinkben gazdag ételek: csicseriborsó, tökmag, kesudió, spenót, avokádó, kefir, joghurt, búzacsíra, máj, csirke, bárány, stb.
 



Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző