Szilvás gombóc

Hozzávalók:


Hozzávalók 20 gombóchoz:

  • 500 g főtt krumpli
  • 120 g GM zabliszt (zabpehely kávédarálóban megőrölve)
  • Csipet só
  • 1 tk útifűmaghéj
  • 3 ek víz
  • 20 szem szilva
  • 3 ek kókuszvirág cukor (vagy eritrit)
  • 1 tk fahéj
  • A hempergetéshez:
  • 100 g darált dió
  • 25 g GM zabliszt

Elkészítése:
A főtt krumplit krémesre töröm. Az útifűmaghéjat elkeverem a vízzel és azonnal a krumplihoz dolgozom, majd hozzágyúrom a sót és a zablisztet is. Rudat formázok a masszából és 20 egyenlő részre vágom. A szilvákat félbe vágom, magjukat eltávolítom, majd a fahéjjal elkevert kókuszvirág cukorba forgatom. Egy serpenyőben illatosra pirítom a darált diót és a maradék zablisztet, majd hagyom kihűlni. A szilvák hempergetéséből maradt fahéjas keveréket is hozzáadom. Egy nagy fazékban vizet forralok, hozzáadok 1 tk sót és hagyom gyöngyözni. Kézbe veszek egy darabka tésztát, közepébe nyomok egy szilvát és szépen körbecsípdesem, hogy a gyümölcs sehol ne tudjon kikukucskálni, majd a két tenyerem között addig görgetem, amíg labda nem lesz belőle. Így készítek el 20 gombócot, ami ügyes kis kezek segítségével pikk-pakk megvan. A gombócokat forrásban lévő vízbe teszem, egyszerre csak tízet, és figyelek rájuk. Ahogy feljönnek a víz tetejére, kikapom őket és a diós keverékbe forgatom. Tálaláskor megszórom por eritrittel.