Hozzávalók 20 gombóchoz:
- 500 g főtt krumpli
- 120 g GM zabliszt (zabpehely kávédarálóban megőrölve)
- Csipet só
- 1 tk útifűmaghéj
- 3 ek víz
- 20 szem szilva
- 3 ek kókuszvirág cukor (vagy eritrit)
- 1 tk fahéj
- A hempergetéshez:
- 100 g darált dió
- 25 g GM zabliszt
Elkészítése:
A főtt krumplit krémesre töröm. Az útifűmaghéjat elkeverem a vízzel és azonnal a krumplihoz dolgozom, majd hozzágyúrom a sót és a zablisztet is. Rudat formázok a masszából és 20 egyenlő részre vágom. A szilvákat félbe vágom, magjukat eltávolítom, majd a fahéjjal elkevert kókuszvirág cukorba forgatom. Egy serpenyőben illatosra pirítom a darált diót és a maradék zablisztet, majd hagyom kihűlni. A szilvák hempergetéséből maradt fahéjas keveréket is hozzáadom. Egy nagy fazékban vizet forralok, hozzáadok 1 tk sót és hagyom gyöngyözni. Kézbe veszek egy darabka tésztát, közepébe nyomok egy szilvát és szépen körbecsípdesem, hogy a gyümölcs sehol ne tudjon kikukucskálni, majd a két tenyerem között addig görgetem, amíg labda nem lesz belőle. Így készítek el 20 gombócot, ami ügyes kis kezek segítségével pikk-pakk megvan. A gombócokat forrásban lévő vízbe teszem, egyszerre csak tízet, és figyelek rájuk. Ahogy feljönnek a víz tetejére, kikapom őket és a diós keverékbe forgatom. Tálaláskor megszórom por eritrittel.