Ahogy közeledik a karácsony, az ajándékok kitalálásán kívül egyre inkább azon jár az agyunk, hogy mi is legyen a családi menü. Ha húsz éve ugyanazok a szokásos ételek kerülnek az asztalra és ezen senki és semmi miatt nincs változtatás, akkor persze nem kérdés. De mi történik, ha mégis szükség van a megújulásra?
Kiderül az egyik családtagról, hogy ételérzékeny? Akkor muszáj újfajta hozzávalókat bevetni. Az ALDI polcain egyre bővülő kínálatban kaphatók laktózmentes, gluténmentes vagy hozzáadott cukormentes hozzávalók, így nem okozhat gondot egy teljesen új menüsor elkészítése.
Olyan mentes recepteket mutatunk, amellyel garantáltan lenyűgözheted a szeretteidet – és csak az ALDI-ba kell elugranod a hozzávalókért.
Figyelmes karácsonyi menü
ÉDESBURGONYA-LEVES
HOZZÁVALÓK:
2 ek. CASTELLO olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint LE GUSTO tengeri só, őrölt fekete bors és BELLA szerecsendió, 3 darab közepes édesburgonya, 1 szál fehérrépa, 800 ml alaplé LE GUSTO zöldséglevesízű kockából, 5 szelet bacon
ELKÉSZÍTÉS:
Az apróra vágott vöröshagymát az olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, majd felöntjük az alaplével. Beletesszük a meghámozott, kockára vágott édesburgonyát és fehérrépát, ízlés szerint fűszerezzük, és addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Közben az apróra vágott bacont egy serpenyőben lepirítjuk. Ha a zöldségek megfőttek, botmixerrel krémes állagúvá turmixoljuk. Tálaláskor a tetejét megszórjuk a pirított baconnel.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
(Előkészítés: 20 perc, főzési idő: 25 perc) könnyű 4 fő részére
mentesség: laktóz- és gluténmentes
RIZOTTÓ gombával és póréhagymával
HOZZÁVALÓK:
250 g rizs rizottóhoz, 100 g MILFINA-ENJOY FREE laktózmentes vaj, 100 g CUCINA NOBILE reszelt olasz keménysajt (grana padano), 100 ml TOLNA Irsai Olivér, 1 000 ml alaplé LE GUSTO erőlevesízű kockából, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint LE GUSTO tengeri só és őrölt fekete bors, egy kevés CASTELLO olívaolaj, 50 g csiperkegomba és laskagomba vegyesen, 1/2 szál póréhagyma
ELKÉSZÍTÉS:
A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a vaj 1/3-án megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd a rizst lepirítjuk benne. Amikor a rizs pattogni kezd, hozzáöntjük a fehérbort és 1 merőkanál alaplevet, amint ezt elfőtte, apránként hozzáadjuk a többi alaplevet is. Amikor az alaplé elfogyott, félrehúzzuk a rizottót a tűzről, belekeverjük a maradék vajat és a keménysajt nagy részét, amelyből egy keveset hagyunk a tálaláshoz. Közben olívaolajon lepirítjuk a megtisztított és apróra vágott gombát, valamint a póréhagymát, sóval és borssal fűszerezzük, majd a kész rizottóval összeforgatjuk. Tálaláskor megszórjuk a reszelt keménysajttal.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
(Előkészítés: 20 perc, főzési idő: 25 perc) könnyű 4 fő részére
mentesség: laktóz- és gluténmentes, vegetáriánus
KÓKUSZKOCKA
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
7 darab GOLDLAND tojás, 70 g HAPPY HARVEST eritrit, 1 mk. BELLA sütőpor,
70 g ENJOY FREE-KORNGOLD gluténmentes liszt
A bevonathoz:
200 ml kókusztej, 50 g HAPPY HARVEST eritrit, 100 g NUSETT kókuszzsír,
30 g BELLA zsírszegény kakaópor, kb. 150 g HAPPY HARVEST kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat fehéredésig keverjük az eritrittel, majd a fehérjehabbal felváltva, kanalanként óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát egy 18 x 25 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 170 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A bevonathoz felmelegítjük a kókusztejet, felolvasztjuk benne az eritritet és a kókuszzsírt, majd simára keverjük benne a kakaóport. A kihűlt piskótát kockákra vágjuk, belemártjuk a kakaós krémbe, megforgatjuk a kókuszreszelékben, és süteményrácsra tesszük.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
(Elő- és utókészítés: 30 perc, sütési idő: 30 perc) közepes 12 darab
mentesség: laktóz- és gluténmentes, vegetáriánus és hozzáadott cukor nélkül készül