Tápérték-táblázat, 4. pont – Az enegiaérték

Minden élelmiszer címkéjén – törvényi kötelezettségének eleget téve – találunk egy táblázatot, mely összefoglalja az adott termékben lévő tápértékeket, egy bizonyos mennyiségre lebontva (többnyire ez egy adag, 100 g vagy 100 ml). A tápértékek között az alábbi fogalmakat látjuk felsorolva: energia, szénhidrátok, zsírok, fehérjék, rostok, illetve a vitaminok és ásványi anyagok. De mit takarnak pontosan ezek a fogalmak, és pláne, mennyi az ideális mennyiség? Ebben az útvesztőben szeretnénk eligazítást adni cikksorozatunkkal, ahol minden részben bemutatunk egy-egy fogalmat – tartsatok velünk!

Forrás: 123rf.com

Most, hogy már tudjuk, mit jelentenek a szénhidrátok, zsírok, fehérjék, ideje foglalkoznunk az energiaértékekkel is, melyek többnyire kalóriában (kCal) és kiloJoule-ban (KJ) vannak megadva. Aki már fogyókúrázott életében, az tudja, milyen a kalóriát számolgatni, ám nem biztos, hogy tisztában van a mögötte álló „tételekkel”, főleg a saját anyagcseréje és bioritmusa tekintetében.
Mi az anyagcsere? A testünkben zajló energianyerő folyamatok összessége. Ezek a folyamatok egész nap, minden pillanatban zajlanak a testünkben, és befolyással vannak az egész életünkre. A közérzetünk, energiaszintünk, teljesítményünk és a hangulatunk is rajtuk múlik.
 A táblázatban lévő kCal és kJ érték mutatja meg egy adott termék energiaértékét. Egy kilokalória (kcal) az az energiamennyiség, amit egy átlagos testsúlyú, felnőtt ember szervezete, nyugodt állapotban (Pl.: fekvés) körülbelül egy perc alatt felhasznál. Tehát, ha megeszel egy 460 kCal értékű finomságot, akkor azt 460 percnyi fekvéssel égeted el.
Forrás: 123rf.com

Ezen az elven jött létre a kalóriaszámolgatás ismert módszere, melyhez sokan alkalmazkodnak a fogyókúrájuk során.
Ez eddig rendben is van, de nem mindegy, hogy az adott kalóriaszám mennyi szénhidrátból, fehérjéből és zsírból tevődik össze, mivel az egyes tápanyagoknak más az energiaértékük. 1 gramm zsírt például 9 kcal felszabadításával dolgozzuk fel, míg a fehérjét és a szénhidrátot csak 4 kcal felhasználásával. Sőt, az sem mindegy, hogy a Te szervezeted miből nyeri leginkább az energiát, és mit hasznosít a legjobban. Van, aki inkább a szénhidrátoktól hízik, és van, akinek a szervezete a zsírokat nem hasznosítja jól.
Amihez leginkább alkalmazkodnunk kellene, az a saját anyagcserénk és bioritmusunk, hiszen ezek teszik függővé az energiaszükségletünket.
 Az anyagcserénket rengeteg dolog befolyásolhatja:

 • az alvásunk mennyisége (minimum 6-8 óra naponta)
 • az alvásunk minősége (mélyalvás legalább 4-5 óra naponta)
 • a reggelink (összetétel, illetve reggelizünk-e egyáltalán?)
 • a folyadékfogyasztásunk (minimum 1,5 l tiszta víz naponta)
 • a koffein és serkentő italok fogyasztása
 • a napi elfogyasztott cukormennyiség
 • a napközbeni étkezések
 • a napi aktivitásunk (legalább 6000 lépés megtétele naponta)
 • a napi testmozgásunk (napi 30 perc séta vagy cardió jellegű mozgás, és heti három erősítő edzés, amely tónusban tartja az izmokat)
 • a vacsoránk minősége (összetétel, mikor fejezzük be az evést, teli gyomorra fekszünk-e le?)
 • a genetikánk, öröklött hajlamaink az energia felhasználásának gyorsaságára

Hogyan tudjuk beállítani az anyagcserénknek megfelelő életvitelt? Honnan tudjuk mi számunkra az optimális?
Tudom, olyan jó lenne, ha most megírnám a kulcsot mindenki testéhez, és gyorsan adnék egy titkos étrendet is hozzá, amitől mindenki átváltozik majd… De ilyen sajnos nem létezik.
Annyira egyediek és különlegesek vagytok mindannyian, hogy nem lehet egyfajta kijelentés alapján anyagcserét és bioritmust meghatározni. Meg kell ismerned a testedet ahhoz, hogy megszerezd magadhoz a működési kódot. Mit érdemes megfigyelned magadon hozzá?

 • Mikor érzed magad kipihentnek? Ha reggel korán kelsz (5-7 óra között), vagy ha picit később (7-9 óra között)?
 • Egész nap éhes vagy, ha nem ettél rögtön ébredés után, vagy inkább később, az ébredést követő 2 órán belül kell enned, mert ébredés után nem tudsz még?
 • Mikor érzed, hogy jól esne a mozgás? Reggel vagy este megy jobban az edzés?
 • Ha reggel vízivással kezded a napot, sokkal frissebb leszel, vagy inkább este iszol sokat, de mégsem járkálsz egész éjjel a mosdóba tőle?
 • Hogyan változik a tested erősítő edzés hatására? Ha súlyzós erősítést végzel, eltűnik az izmod formája, és csak egyre nagyobbnak látszol, vagy éppen attól kezdesz el formálódni és fogyni?
 • Inkább a lassabb séta, bicikli, kocogás az, amitől elindul a fogyásod, vagy be kell állnod egy cardio-box, kangoo vagy hasonló intenzitású intenzív órára, ahol magas pulzusszámon mindent kiizzadsz magadból?
 • A könnyű vacsorától fogysz inkább, vagy attól, ha már este lefekvés előtt legalább 2 órával már nem eszel, maximum csak gyógyteázol?
 • Milyen ételektől érzed egyszerre energikusnak és jóllakottnak magad, és milyen ételek fogyasztásától leszel álmos?

Amíg ezekre a kérdésekre nem tudod a választ, mindenképpen érdemes dolgoznod rajtuk, mert senki sem tud igazán tanácsot adni addig, amíg Te sem tudod, hogy mi lenne a jó Neked.
Ne feledd: senki nem ismerhet annyira, mint Te saját magadat.
A szakembereknek főképp az lenne a dolguk, hogy segítsenek Téged ebben a folyamatban, eligazítsanak a tények és a tévhitek között, ellássanak a szükséges információkkal, nem pedig megírjanak egy étrendet anélkül, hogy ismernének Téged és Te magadat.
Ezért imádom a különböző életmódok sokszínűségét, és ezért is olyan fontos, hogy mindig tiszteletben tartsuk, hogy kinek mi a jó, kinek mi vált be. Nem kell ítélkeznünk, vagy kijelentenünk, hogy ez a legjobb módszer, mert az mindig attól függ, hogy éppen kiről van szó. Érdemes tehát a divatdiéták és számolgatások helyett a hosszabb távon működő utat választani, és megvizsgálni, hogy nekünk személy szerint mi a legjobb. Ha pedig megtaláltuk, fogadjuk el, hogy lehet, a barátnőnknek, szomszédunknak, férjünknek, családtagjainknak mégsem az működik majd.
Vedd sorra az említett faktorokat az életedben, és kezdd el összeállítani a saját anyagcserédre és életviteledre felállított szabályokat. Kérd szakember segítségét, ha információra van szükséged, és mindig meséld el nekik, hogy mit tapasztaltál magadon, mi az, ami működik, mi az, ami nem, hogy ezek alapján könnyebb legyen nekik is támogatni az optimális életformád kialakítását.
Találd meg önmagad, és zsebeld be érte az életen át tartó sikert! 🙂


Az egészség-nagykövet, a KELLYS márka alapítója
Forrás Bio&Life, KELLYS HUNGARY