Tápérték-táblázat – Ásványi anyagok

Minden élelmiszer címkéjén – törvényi kötelezettségének eleget téve – találunk egy táblázatot, mely összefoglalja az adott termékben lévő tápértékeket, egy bizonyos mennyiségre lebontva (többnyire ez egy adag, 100 g vagy 100 ml). A tápértékek között az alábbi fogalmakat látjuk felsorolva: energia, szénhidrátok, zsírok, fehérjék, rostok, illetve a vitaminok és ásványi anyagok. De mit takarnak pontosan ezek a fogalmak, és pláne, mennyi az ideális mennyiség? Ebben az útvesztőben szeretnénk eligazítást adni cikksorozatunkkal, ahol minden részben bemutatunk egy-egy fogalmat – tartsatok velünk!

Gyakran hallunk az ásványi anyagok jelentőségéről az étkezésünkben, ám sajnos ezen a területen is – mint úgy általában az egészséges táplálkozás esetén – előfordulnak ellentmondások. Ezeket szeretnénk most rendezni azzal, hogy röviden és lényegre törően összefoglaljuk, mire is szolgálnak az ásványi anyagok az életünkben!
Az ásványi anyagok a test felépítésében és szervezetünk működésében egyaránt részt vesznek. Feladatuk emellett jelentős az enzimek termelésében, az ideg-izom ingerlékenységben, illetve az ingerátvitel folyamatában, a szervezet só-vízháztartás és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, a vérképzésben (a szervezet oxigénellátásában) is. Szerepük betöltéséhez az ásványi anyagok csekély mennyisége is elég a szervezetben.
Ezek a bio katalizátorok szervetlen anyagok, nyomelemeknek nevezzük őket. Ezen belül megkülönböztetünk mikro- és makroelemeket.
Makroelemek a test tömegének mintegy 0,005 %-nál nagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagok, például nátrium, kálium, kalcium, klór, magnézium, foszfor, kén, stb.
Az ennél kisebb arányban előforduló nyomelemek a mikroelemek, például vas, réz, cink, fluor, jód, króm, mangán, szelén, stb.
Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4%-a ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található.
Az ásványi anyagok teljes hiánya, vagy egyes ásványi anyagok szükségesnél alacsonyabb aránya esetén a szervezet megbetegszik. Az ásványi anyagokat táplálékkal, folyadékkal és táplálékkiegészítők segítségével tudjuk bejuttatni a szervezetünkbe.
Jó tudni, hogy a megfelelő és jó minőségű táplálkozás mellett is kialakulhat ásványi anyaghiány, ha a bélrendszer felszívódási és kiválasztási funkciója zavart szenved. Ez lehet a Candida albicans nevű gomba által okozott fertőzöttség, vagy más bélflóra működési zavar, mint egy allergia, ételintolerancia, IBS, stb.
Az ásványi anyagok felszívódását jelentősen nehezíti még a túlzott stressz, a gyógyszerek rendszeres fogyasztása, az alvásgondok, az immunrendszer problémái, a túlzott mértékű sport, illetve a nehézfémek túlzott jelenléte is a szervezetben.
Mindegy, hogy állati vagy növényi eredetű ételekről, olajos magvakról, tejtermékről, tojásról, kolloidról vagy tengervízről beszélünk, hiszen különböző arányban ugyan, de mindegyikben megtalálhatók az ásványi anyagok. A lényeg, hogy táplálkozzunk változatosan és egészségesen, hogy szervezetünk egyensúlyban maradhasson. Ha pedig bármilyen gondot észlelünk, ne féljünk segítséget kérni és szakemberhez fordulni!


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző