Hozzávalók 4-6 személyre:
- 1db sütőtök héja és magháza a magokkal együtt
- 8db közepes burgonya
- 8db közepes sárgarépa
- 8db közepes gyökérzöldség
- 2db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2db paradicsom
- 2db paprika
- 1 tk. egész fűszerkömény
- 1 tk. egész fekete bors
- 5 tk. só
- 2 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
Ízlés szerint:
- Zöldség zöldje
- Zeller zöldje
- Lestyán
- Bazsalikom
Elkészítés menete:
1. lépés A hozzávalókat egy helyre gyűjtöm és az alapanyagokat megmosom. Előveszek egy nagyobb fazekat.
2. lépés A sütőtöknek levágom a héját, valamint kiszedem a magházát a magokkal együtt. A burgonyát, a sárgarépát, a gyökérzöldséget meghámozom és ketté vagy három részbe vágom. A vöröshagymát meghámozom és egészbe hagyom. A fokhagymának csak a külső héját szedem le és egészbe hagyom. A paprikát és a paradicsomot félbe vágom. A zöldfűszereket felaprítom.
3. lépés A főzésre kész hozzávalókat belehelyezem a fazékba, majd hozzáadom a sót, az egész fekete borsot, az egész fűszerköményt és a hidegen sajtolt napraforgó olajat. A fazekat felengedem vízzel úgy, hogy könnyen lehessen kavarni az egyveleget.
4. lépés Felrakom főni és addig főzöm, ameddig a hozzávalók meg nem puhulnak.
5. lépés Miután megfőtt a leves egy kicsit hűlni hagyom. Ezután leszűröm a leves levét és a belevalókat külön tálba rakom. A sütőtök héját és a fokhagymát kiszedem. Ezután tálalom az ételt.
+ Ha igény van rá gluténmentes csiga- vagy cérnametélt tésztát is főzök külön hozzá. Valamint erős paprikát is tálalok.
Jó étvágyat!