Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 500 g hajdina
  • 2 tk. paprika
  • Opcionális: 100 g főtt bab/pirított gomba/párolt sárgarépa/főtt gesztenye
  • 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
  • Savanyú káposzta levelek, nagyobbak félbe vágva
  • Szálas savanyú káposzta, felaprítva
  • 2-3 ek. rizsliszt
  • 1 ek. paprika
  • Kókuszolaj
  • Bors

 

ELKÉSZÍTÉS

  • A hajdinatöltelékhez egy kis fej hagymát vágjunk apróra, kevés olajon pároljuk üvegesre.
  • Szórjuk rá a paprikát és a hajdinát, majd forgassuk össze.
  • Sózzuk meg és öntsük fel a hajdina mennyiségének háromszorosát kitevő vízzel. Forraljuk fel, majd kevergetve főzzük néhány percig, végül fedjük le, zárjuk el a lángot alatta, míg puhára párolódik, de leve marad.
  • Ha lehűlt, dolgozhatunk vele. Ha adunk hozzá gombát, gesztenyét vagy egyéb ízesítéseket, keverjük bele.
  • Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • A káposzta leveleket és a szálas káposztát ízlés szerint átmoshatjuk, hogy ne legye savanyú.

 

  • Egy süthető lábosba kevés kókuszzsírt teszünk. Erre szálas káposztát halmozunk, majd meglocsoljuk a hajdinaragu levével.
  • A káposzta leveleket a vastag erektől megtisztítjuk.
  • Veszünk egy káposzta levelet, közepére helyezünk kb. 2 evőkanál tölteléket, majd behajtjuk a végeit és összetekerjük csomagokká.
  • A megtöltött káposztákat a lábasba rakjuk, tetejére halmozzuk a szálas, majd néhány levél káposztát.
  • Rántást készítünk: egy kevés kókuszolajon (1-2 evőkanál) megpirítjuk a rizslisztet, a tűzről levéve hozzáadjuk a hajdinaragu levét és, ha szükséges, több vízzel csomómentesre keverjük, majd a levet a káposztára öntjük.
  • Közepes fokozaton kb. 25 percig sütjük.

 

A receptet Horváth Judit készítette.

 

Töltött káposzta
Töltött káposzta
Töltött káposzta