Skip to content

Ünnepi édességek Posta Renitől – MENTES PANETTONE

Hozzávalók:

Hozzávalók kb. 18 szelethez:

  • 10 tojás
  • 1 csipet só
  • 120 g zöldbanánliszt*
  • 12 g bambuszrostliszt
  • 100 g eritrit
  • 100 g dió megpirítva, ledarálva
  • 8 g sütőpor
  • 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 bio vagy kezeletlen narancs lereszelt héja
  • 1 bio vagy kezeletlen citrom lereszelt héja
  • 25 g mandula felaprítva
  • 100 g cukormentes aszalt gyümölcs, pl. mazsola, szilva, sárgabarack, mangó, stb.
  • 3 ek. kókuszzsír folyékonyra olvasztva

A dekorálásához:

  • 50 g paleo ét-/tej- vagy fehércsokoládé
  • pár szem aszalt gyümölcs
  • 1 ek. felaprított mandula
  • 1 ek. kókuszliszt
  • 1 tk. őrölt gyömbér (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS

  • Verd fel a tojásokat egy csipet sóval.
  • A száraz alapanyagokat keverd össze egymással alaposan, reszeld bele a narancs és a citrom héját, és alaposan dolgozd össze a tojásokkal. Érdemes az elejétől fogva robotgépet használni.
  • Add a tésztához a felaprított mandulát, az aszalt gyümölcsöket is, keverd át alaposan, hogy jól elvegyüljenek.
  • A sütőformát tekintve többféleképpen is eljárhatsz. Ha szeretnéd, hogy a hagyományos panettone formára hasonlítson a süteményed, és nincs ilyen sütőformád, akkor egy csatos tortaformának az oldalát magasíts meg belül duplán hajtogatott sütőpapírral. Mind a tortaformát, mind a papírt előzetesen kend át vékonyan kókuszzsírral. De használhatsz bármilyen kugflófformát is.
  • Töltsd bele a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben légkeverés mellett süsd kb. 40 percig. Tűpróbával ellenőrizd a közepét, hogy mindenhol átsült-e.
  • Ha kész a mentes panettone, vedd ki a sütőformából, hagyd hűlni.
  • A dekorálás következik. Vízgőz fölött olvaszd meg az apróra darabolt csokoládét, és folyasd lassan végig a sütemény tetején, és amíg nem dermed meg a csoki, szórd végig az apróra vágott aszalt gyümölccsel és a mandulával is. Végül keverd el a kókuszlisztet az őrölt gyömbérrel, és ezzel „porcukrozd” a pompás süteményt.

*ugyanennyi gluténmentes zabpehelyliszttel helyettesíthető

Posta Reni
cukor-, glutén-, tejmentes receptek fejlesztője
mentes életmódtanácsadó, a paleohedonista könyvek szerzője
www.postareni.hu

Mentes panettone Posta Renitől