ELKÉSZÍTÉS
- Verd fel a tojásokat egy csipet sóval.
- A száraz alapanyagokat keverd össze egymással alaposan, reszeld bele a narancs és a citrom héját, és alaposan dolgozd össze a tojásokkal. Érdemes az elejétől fogva robotgépet használni.
- Add a tésztához a felaprított mandulát, az aszalt gyümölcsöket is, keverd át alaposan, hogy jól elvegyüljenek.
- A sütőformát tekintve többféleképpen is eljárhatsz. Ha szeretnéd, hogy a hagyományos panettone formára hasonlítson a süteményed, és nincs ilyen sütőformád, akkor egy csatos tortaformának az oldalát magasíts meg belül duplán hajtogatott sütőpapírral. Mind a tortaformát, mind a papírt előzetesen kend át vékonyan kókuszzsírral. De használhatsz bármilyen kugflófformát is.
- Töltsd bele a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben légkeverés mellett süsd kb. 40 percig. Tűpróbával ellenőrizd a közepét, hogy mindenhol átsült-e.
- Ha kész a mentes panettone, vedd ki a sütőformából, hagyd hűlni.
- A dekorálás következik. Vízgőz fölött olvaszd meg az apróra darabolt csokoládét, és folyasd lassan végig a sütemény tetején, és amíg nem dermed meg a csoki, szórd végig az apróra vágott aszalt gyümölccsel és a mandulával is. Végül keverd el a kókuszlisztet az őrölt gyömbérrel, és ezzel „porcukrozd” a pompás süteményt.
*ugyanennyi gluténmentes zabpehelyliszttel helyettesíthető
Posta Reni
cukor-, glutén-, tejmentes receptek fejlesztője
mentes életmódtanácsadó, a paleohedonista könyvek szerzője
www.postareni.hu