ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT LEGÚJABB HÍREINKRŐL!

Iratkozz fel levelezőlistánkra, így elsőként fogsz értesülni eseményeinkről, akciónkról és egyéb érdekességekről!

Adatkezelési tájékoztató

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

Főoldal Magazin

Vágó Piros jolly joker receptje: a socca! (glutén-, tejmentes)

Az egyik kedvenc gluténmentes köret-, salátakísérő-, pizzahelyettesítő-, stb.. jolly jokerem a socca! Ez a Dél-Franciaországban elterjedt “palacsinta” 4 összetevőből készül: csicseriborsólisztből, vízből, olívaolajból és sóból. Időt csak azért igényel, mert a tésztának sütés előtt mindenképp kell állnia fél órát. 

socca

De annyi meg úgyis kell a sütőnek, hogy jól felforrósodjon. Azt rakunk rá 1, ami van otthon, 2, ami eszünkbe jut. A franciák simán magában ropogtatják, a pohár rozéjuk mellé. Érdemes úgy is kipróbálni. 🙂  Én most zöldborsós csirkemellet halmoztam rá, aszalt paradicsommal. De kitűnő rozmaringgal sült zöldségekkel, friss rukkolával, pesztoval, kecskesajttal, és a sort még folytathatnám. 🙂

 Elkészítés:

A sütőt bekapcsoljuk max fokozatra, és betesszük a vasserpenyőnket együtt melegedni a sütővel. (Nem baj, ha nincs vasserpenyő, bármilyen olyan edény jó, ami jól bírja a 250 fokot, vastag az alja, jól átforrósodik.) 10 dkg csicseriborsólisztet összekeverünk 1,5 dl vízzel, 1 mk sóval és 1 ek olívaolajjal. Félretesszük. Közben elkészítjük a feltétet. Felkockázzuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.

A borsót kevés vajon/olajon megpároljuk, sózzuk. Utána megpirítjuk a csirkemellet is, (ha akarjuk, meghinthetjük a húst kevés rizsliszttel), de nem sütjük agyon, 6-7 perc alatt kész vannak, közben locsolhatunk alá pár ek fehérbort vagy vizet. A végén felöntjük 1-2 dl (növényi)tejszínnel, hozzáaprítunk aszalt paradicsomot és még összeforraljuk. Amikor a sütő már jó fél órája max fokozaton melegszik, kivesszük az edényt, és bőségesen locsolunk bele olívaolajat. Visszatesszük még a sütőbe, és szinte addig hevítjük, amíg füstöl az olaj. Amikor elérte ezt a hőfokot, belemerjük az edénybe a soccát.

Ha kisebb edényünk van, inkább több részletben süssük, mert nem szabad, hogy nagyon vastag legyen a tészta. (Max 0,5 cm, de inkább kevesebb.) 5-6 perc alatt szépen átsül, a széle pedig elkezd barnulni, ropogóssá válni. Kivesszük, tányérra tesszük és ráhalmozzuk a feltétet. Aztán befaljuk.

socca

 

 

Leave a Comment