Skip to content

Vajas svéd süti

Hozzávalók:

  • 200 g margarin
  • 130 g porcukor
  • 20 g édes rizsliszt 1-2 ek növényi tejjel elkeverve (ha szükséges plusz 1 ek mandulatej)
  • 2 tk vaníliapaszta vagy vaníliakivonat
  • 200 g rizsliszt
  • 100 g zabliszt
  • csipet só

Mézeskalács, linzer, diós kifli és puszedli … a karácsony elképzelhetetlen ezek nélkül az ínycsiklandó és ellenállhatatlan aprósütemények nélkül. Azonban ha valami újat, valami mást akarunk kipróbálni, körülnézhetünk a világban, és megkóstolhatjuk más kultúrák hagyományos ünnepi ízeit, desszertjeit. Finomak, édesek, omlósak és sokáig elállnak, melyekkel már az ádventi hetekben elkezdhetjük az ünnepi készülődést, mert dobozba zárva egészen biztosan frissek maradnak karácsonyig.

Vajas svéd süti

A vajas svéd vagy dán süti az ünnepi sütési maraton rendszeres része számos országban és kultúrában. A sütiket leggyakrabban koszorúkká formálják, amelyeket ezernyi apró szórócukorral díszítenek. Ha valaki szereti a gyors és egyszerű süteményeket, akkor ez egy nagyszerű recept a számukra. Az alapvető összetevők felhasználásával, amelyek valószínűleg jelenleg is vannak a konyhájában, ezek a sütemény minden napra tökéletes csemege.

A margarint és a porcukrot összekeverjük, hogy lágy vajkrémet kapjunk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tejet leszámítva, és addig keverjük, amíg össze nem áll. Ha a keverék túl száraz, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet, amíg lágy tésztát nem kapunk. A masszát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és a tepsire kis köröket nyomunk belőle. 180 fokon 10-15 percig sütjük, rendszeresen ellenőrizzük, hogy egyenletesen sülnek-e. Ha szükséges, félúton fordítsuk meg a tepsit, hogy a másik irányba nézzen. Hűtőrácson 10 percig hűlni hagyjuk, majd megszórjuk porcukorral.

A receptet Horváth Judit készítette.

 

Vajas svéd süti Horváth Judit receptje alapján