Hozzávalók:
- fél kilogramm liszt (pl. tk, graham, gm)
- 3 evőkanál étolaj vagy almaszósz
- 250 ml növényi tej
- 30 gr élesztő (friss)
- 1 lentojás
- csipet só
- 1 csomag fahéj
- friss puha datolya vagy ha kemény akkor meleg vízbe beáztatva
- ízlés szerint valamilyen cukor vagy édesítő a tésztába
Elkészítés:
Langyosítsuk meg a tejet, majd merjünk ki belőle körülbelül 1 decilitert, ebbe tegyünk bele 1 teáskanál cukrot/szirupot, keverjük jól el benne, majd morzsoljuk bele az élesztőt.
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, öntsük bele az olajat és a maradék langyos tejet, illetve a lentojást. Mehet bele a felfuttatott élesztős tej is, dagasszuk a tésztát szép, homogén masszává.
Ha készen van a puha tészta, takarjuk le konyharuhával, kb. fél órára.
Készítsük el a tölteléket:
fahéjat a datolyával és kevés vízzel turmixoljuk össze, hogy egy kenhető masszát kapjunk.
A megkelt cipót nyújtsuk ki a lisztezett deszkán fél centi vastagra. Kenjük meg töltelékkel (én még tettem rá almaszeleteket is). Csavarjuk fel jó szorosan a tésztát, majd vágjuk ujjnyi vastag szeletekre.
A szeleteket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Takarjuk le őket, hogy így is keljenek 10-15 percet.
200 fokon, kb. 15-20 percig süssük őket, amíg arany barnák nem lesznek.
