Vegán, gluténmentes adventi menüsor- receptekkel

Hozzávalók:

Pár nap és advent. Készüljünk együtt! Karácsonyig hozunk Nektek 4 adventi menüt, melyet a 2020-as Csak a Mentes Év Séfje győztese, Derecskeiné Horváth Zsuzsanna állított össze.
Ha van kedvetek készítsétek el és fogyasszátok egészséggel!
Mindegyik recept vegán, glutén- és cukormentes.

Erdei gombaleves galuskával
Hozzávalók:
  • 30 dkg erdei vegyes erdei gomba
  • 1 nagy répa
  • 1 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 kis db (kb.:5 cm) póréhagyma
  • só, bors,
  • petrezselyemzöld
  • 2 ek kókuszolaj

Galuskához: 1-2 adag (csomagoláson megadott mennyiség szerint)  nokedli és házi tészta lisztkeverék

Elkészítés: a megtisztított répát, fehérrépát, póréhagymát vágjuk apróra, majd a kókuszolajon pároljuk meg. Öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt gombákat és főzzük pár percig, amíg a gomba megfő. Közben forraljunk vizet és a csomagoláson megadott recept szerint készítsük el a nokedlit, szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel és keverjük a levesbe. Petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Fokhagymás, aszalt paradicsomos tészta rukkolával
Hozzávalók:
  • 1 csomag nokedli és házi tészta lisztkeverék
  • 5 dundi gerezd fokhagyma (lehet több is)
  • 5 dl rizstejszín
  • 25 dkg fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom
  • 2 ek olivaolaj
  • 15 dkg friss rukkola
  • só, bors ízlés szerint
Elkészítés: a lisztkeverékeket a csomagoláson megadott recept szerint keverjük össze, és pihentessük a tésztát, amíg vizet forralunk a főzéshez. Kézi tésztanyomóba téve a tésztát, nyomjunk tetszés szerinti hosszúságú (spagetti) tésztákat a sós, forrásban lévő vízbe. Ha megfőtt (1-2 perc) szűrjük le, majd enyhén öblítsük le hidegvízzel. Olivaolajon melegítsük át a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és az aprított aszalt paradicsomot. Keverjük hozzá a kifőtt tésztát, és friss rukkolával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Fűszeres pohárdesszert
Hozzávalók:
  • 1 csomag Krémes desszert kása
  • 6 dl növényi tej
  • édesítő ízlés szerint
  • fűszerek ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs
  • 1-2 piros grapefruit díszítéshez gránátalma mag

Elkészítés: a kása alapport keverjük össze az édesítővel, a fűszerekkel és keverjük csomómentesre a növényi tejjel. Főzzük sűrű krémesre. A megtisztított, aprított grapefruitot (tiszta gyümölcshúst) tegyük desszertes poharak aljába. Kanalazzuk rá a desszert kását, majd gránátalma maggal díszítve, hidegen, vagy langyosan tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!