Ahàny hàz,annyi szokàs – tartja a közmondàs.
Eddig a legfinomabb töltött kàposztàt nagymamàmnàl ettem, ami persze nekem sosem lett ugyanolyan,hiàba csinàltam ugyanùgy. Szegèny,biztos kitèrne a hitèböl,ha làtnà,ahogyan megszentsègtelenítem a csalàdi receptet ès hùs nèlkül àllok neki,ràadàsul nyàron!
Hozzávalók:
Padlizsán
Rizs
Quiona
Vöröshagyma
Fokhagyma
Vágott savanyúkáposzta
Savanyított káposztalevél
Kókuszszír
Só
Bors
Pirospaprika
A “tejfölhöz”
Kókusztej
Limelé
Só
Én az első fordulóra húsmentes, vegán töltött káposzta recepttel készültem nektek,ami első próbálkozásra meglepően finomra sikeredett?
Hirtelen ötlettől vezérelve vettem egy nagyobb padlizsánt és azon gondolkoztam,hogy mit lehetne belőle készíteni…
Megpucoltam,aprítógépbe raktam,adtam hozzá 2 gerezd fokhagymát,2 szál újhagymát és pépesítettem. Az így kapott masszát egy nagyobb tálba borítottam és sóval,borssal,pirospaprikával ízesítettem.A múltkor sikerült isteni füstölt sót vennem,így abból is kapott egy nagyobb csipetet,helyettesítve ezzel a füstölt hús ízét.
Egy kicsivel kevesebb,mint fél bögrényi quinoa-t és két lapos ek. basmati rizst hozzáöntöttem az egyébként ízre az igazi (húsos) töltelékre hasonlító masszához és lefedve hűtőbe raktam egy éjszakára,hogy összeérjenek az ízek.
Másnap kb. két ek. kókuszolajat olvasztottam és nyakon locsoltam az egészet,majd jól összekavartam.
A lepedőnyi méretű savanyúkáposzta leveleket megfeleztem és a szokásos módon megtöltöttem,behajtogattam és fazékba raktam,amibe előzőleg savanyú aprókáposztát szórtam.Ebből a kis mennyiségből nekem 6 töltés lett,a legkisebb fazekam épp tele lett.A maradék kevés levelekkel betakargattam az egészet és egy kis piros arannyal,valamint kevés paradicsomlével öntöttem fel.Mivel nagyon izgultam,hogy a quiona vagy a rizs kemény marad,egy nagyon pici vizet is kapott.
Közepes lángon lefedve egy óráig rotyogott,majd lekapcsolva még a fedő alatt pihent.
Szerintem nagyon finom lett,felülmúlta az elképzeléseimet,hogy őszinte legyek!
A tejföl?Az sem az,aminek látszik.A kókusz tej fehér krémes “fölét” szedtem le és limelével,himalája sóval ízesítettem.
Jó ètvàgyat!