Search
Close this search box.

Veganézes burgonyasaláta, gesztenyés babvagdalt és gőzgombóc

Hozzávalók:

VEGANÉZ

  • 60 ml aquafaba (bármely bab sűrűre redukált főzőleve)
  • 1 tk. mustárpor
  • 1/2 tk. só
  • 1 1/2 tk. almaecet
  • 1-3 tk. rizsszirup
  • 180-240 ml olívaolaj


VEGÁN VAGDALT

  • Zöldségek pirításhoz
  • 1-2 ek. olívaolaj
  • 1 kisebb hagyma apróra vágva
  • 300 g főtt fehér bab
  • 100 g főtt gesztenye apróra vágva
  • 90 g zsemlemorzsa vagy mandulaliszt
  • 2 ek. őrölt lenmag
  • 2 ek. mustár
  • 4-6 ek. házi paradicsomszósz vagy ketchup


GŐZGOMBÓC

  • 220 ml növényi tej
  • 15 g élesztő
  • 1 tk. kristálycukor
  • 250 g barna rizsliszt
  • 15 g  útifűmaghéj
  • 1 tk. só
  • Bors
  • Szerecsendió
  • 1 lentojás (1 tk. arany lenmagliszt, 2,5 ek. víz)
  • 1 ek. kovász
  • 10 g sertészsír

ELKÉSZÍTÉS

Veganéz

A hozzávalókat egy vékony kancsóba tesszük és az alján tartva a botmixert, krémesre turmixoljuk.
Ezt használjuk 1 kg kockára vágott, kihűlt, főtt burgonyához. Ízlés szerint hagymát és friss petrezselymet keverhetünk hozzá.

 

Vegán vagdalt

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • A hagymát olajon közepes lángon 5 percig pároljuk, amíg áttetsző lesz, majd félretesszük hűlni.
  • Egy nagy tálba tesszük a babot és összetörjük (ne legyen teljesen pépes).
  • Adjuk hozzá a gesztenyét, majd a zsemlemorzsát végül jól összekeverjük.
  • Egy kenyérformába kézzel vagy kanállal egyenletesen belenyomkodjuk. Fedjük le fóliával és süssük 30 percig, majd vegyük le a fóliát, kenjük meg egyenletesen a ketchuppal és süssük még 15 percig.
  • Hagyjuk hűlni legalább 15 percig sütés után, így jobban összeáll.

 

Gőzgombóc

  • A gombócokhoz a tejet meglangyosítjuk, 1 dl-et kimerünk belőle, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a cukrot, 3-4 kanálnyi lisztet hozzáadva kovászt készítünk, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk.
  • A többi lisztet és az útifűmaghéjat egy tálba szitáljuk, a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a megolvasztott, de nem meleg zsírt, a kovászt, a maradék langyos tejet és 6-8 perc alatt alaposan bedagasztjuk. Közepesen kemény, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, majd kb. 30 percig pihenni hagyjuk.
  • A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, gombócokat gyúrunk, gőzölőedénybe rakosgatjuk majd a fedővel letakarva, kis lángon, kb. 30-40 perc alatt készre gőzöljük. Lobogó forró vízben is kifőzhetjük.

 

A receptet Horváth Judit készítette.

 

Veganézes burgonyasaláta, gesztenyés babvagdalt és gőzgombóc
Veganézes burgonyasaláta, gesztenyés babvagdalt és gőzgombóc
Veganézes burgonyasaláta, gesztenyés babvagdalt és gőzgombóc