ELKÉSZÍTÉS
Veganéz
A hozzávalókat egy vékony kancsóba tesszük és az alján tartva a botmixert, krémesre turmixoljuk.
Ezt használjuk 1 kg kockára vágott, kihűlt, főtt burgonyához. Ízlés szerint hagymát és friss petrezselymet keverhetünk hozzá.
Vegán vagdalt
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A hagymát olajon közepes lángon 5 percig pároljuk, amíg áttetsző lesz, majd félretesszük hűlni.
- Egy nagy tálba tesszük a babot és összetörjük (ne legyen teljesen pépes).
- Adjuk hozzá a gesztenyét, majd a zsemlemorzsát végül jól összekeverjük.
- Egy kenyérformába kézzel vagy kanállal egyenletesen belenyomkodjuk. Fedjük le fóliával és süssük 30 percig, majd vegyük le a fóliát, kenjük meg egyenletesen a ketchuppal és süssük még 15 percig.
- Hagyjuk hűlni legalább 15 percig sütés után, így jobban összeáll.
Gőzgombóc
- A gombócokhoz a tejet meglangyosítjuk, 1 dl-et kimerünk belőle, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a cukrot, 3-4 kanálnyi lisztet hozzáadva kovászt készítünk, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk.
- A többi lisztet és az útifűmaghéjat egy tálba szitáljuk, a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a megolvasztott, de nem meleg zsírt, a kovászt, a maradék langyos tejet és 6-8 perc alatt alaposan bedagasztjuk. Közepesen kemény, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, majd kb. 30 percig pihenni hagyjuk.
- A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, gombócokat gyúrunk, gőzölőedénybe rakosgatjuk majd a fedővel letakarva, kis lángon, kb. 30-40 perc alatt készre gőzöljük. Lobogó forró vízben is kifőzhetjük.
A receptet Horváth Judit készítette.