Egyre több család életében jelenik meg a tej-és tejfehérje érzékenység, allergia. Amikor kiderül a probléma, sokan elkezdenek kutatni, hogy mit szabad és mit nem szabad fogyasztania az ételallergiás családtagnak. Van, aki lemond róla és próbál tejmentesen élni, de ez nehéz feladat, gondoljunk csak a napindító kávéra vagy gyermekünk reggeli müzlijére. Sokan nem betegség miatt, hanem egészséges étrendjük kapcsán hagynak fel a tej fogyasztásával, de azt valamilyen módon pótolni szeretnék.
A tejtermékeket még igen nehéz volt pótolni egy-két évtizede, azonban ahogy nő az allergiások száma, úgy terjednek el a különböző tejtermékek pótlására szolgáló alternatívák: növényi sajtok, tejek (kókusztej, zab ital, rizs ital, mandula ital), tejszínek sokasága sorakozik ma már az áruházak polcain. Aki régóta használja ezeket a termékeket, az már tudja, hogy a tejhelyettesítők meglehetősen drágák és gyakran tartalmaznak olyan hozzáadott adalékanyagokat, amelyeket nem szívesen viszünk be a szervezetünkbe.
A Vegital olyan megoldást kínál tej- és tejfehérje érzékenyek számára, amivel otthon, olcsón és könnyedén előállíthatóak a tejhelyettesítő italok, ételek.
A Vegital növényi italkészítőivel, pár mozdulattal, minimális alapanyag szükséglettel, körülbelül 30-40 perc alatt elkészül a tejhelyettesítő ital. Innentől kezdve nem kell aggódnod, hogy milyen anyagokat viszel be a szervezetedbe, hiszen a házi tejmentes italodban csak az lesz, amit Te beleraksz! A készülék roppant egyszerűen működik: csak dobj minden alapanyagot a tartályba, öntsd fel vízzel a kijelölt jelig, majd nyomd meg az adott program gombját. Ha elkészült az ital, csak le kell szűrnöd és már is fogyaszthatod. Az alapanyagot Te választhatod meg! Kókusz, mandula, kesudió, mogyoró, dió, rizs, zab, köles és még hosszan sorolhatnánk, hogy milyen magokból, gabonákból tudsz italt készíteni.
Ha érdekel a növényi italkészítés, csatlakozz Facebookon, a Vegital ahogy mi szeretjük zárt csoportunkhoz!
A készülékek multifunkciósak, így a tej- és tejszínhelyettesítőkön kívül készíthetsz velük gyümölcs- és krémleveseket, mártásokat, bébiételeket, kásákat, püréket, zöldség- és gyümölcs juice-okat, smoothie-kat, valamint egyes készülékeinkkel darabos (párolt) leveseket és lekvárokat, dzsemeket is.
És most jöjjön egy jól bevált recept, amely egy kellemes, krémes textúrájú mandula italt eredményez. Az elkészült italt fogyaszthatod önmagában, vagy kávéval, de bátran felhasználhatod turmixokhoz, pudingokhoz, kásákhoz, akár süteményekhez is. Láthatod, hogy kevés alapanyagból, milyen sok növényi tejhelyettesítő italhoz juthatsz.
A “mandulatej” az egyik legnépszerűbb tejpótló ital. Egyedi aromája, ízvilága sokak kedvencévé vált az elmúlt években. Nemcsak finom, de még a fogyókúrás étrendbe is tökéletesen beilleszthető,mert igen alacsony kalória- és szénhidrát tartalommal rendelkezik. Könnyen emészthető, laktóz- és gluténmentes.
Hozzávalók:
100 gr blansírozott mandula
64 gr kókuszreszelék
20 ml olajessimo
10 gr kollagén peptid
20 gr eritrit
1 gr Himalaya só
víz a maximum jelzésig
Program (készüléktől függően):
Száraz vagy áztatott mag, gabonatej, soymilk, fivegrain
Elkészítés:
Az ital fő alkotóelemét, a mandulát nyugodtan beáztathatod pár órára a felhasználás előtt, vagy lepiríthatod serpenyőben, mindegyik módszerrel kicsit más ízvilágú italt kapsz. Ezt követően hozzávalókat helyezzük a készülékbe és indítsuk el a kijelölt programot.
Pro tipp:
A mandula ital elkészíthető héjas (barna) mandulából is, ebben az esetben több rost marad a tejhelyettesítőben, azonban a színe szürkésfehérre változik!
Sajnos a mandula ital – mint a legtöbb növényi ital – kevés fehérjét tartalmaz. Ha szeretnéd növelni az ital fehérjetartalmát, akkor tegyél bele egy kiskanál kókusz proteint is!
További remek recepteket találsz Halászi Ildikó: Teljes élet tej nélkül című, nagy sikerű könyvében, melyről bővebben ide kattintva olvashatsz.
Weboldal: www.vegital.hu
Facebook: www.fb.com/vegital.tejmentesital
Telefonszám: + 36 70 777 9220