Search
Close this search box.

Virág-drágakő cupcake

Hozzávalók:

A süteményekhez

  • 16 g arany lenmagliszt
  • 180 g növényi tej
  • 70 g margarin
  • 90 g porcukor vagy édesítőszer (választás szerint)
  • csipet só
  • 90 g rizsliszt
  • 6 g sütőpor
  • 50 g darált dió
  • 50 g gyümölcszselé apróra vágva
  • 50 g apróra vágott csokoládé


A krémhez

  • 150 ml kókusztej
  • 1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 50 g porcukor vagy édesítőszer (választás szerint)
  • 30 g keményítő
  • 120 g margarin
  • 50 g kókuszreszelék


A virág-drágakövekhez

  • 200 ml bodzaszörp (édesítőszeres is lehet)
  • 20 g zselatinpor
  • százszorszép virág

 

 

ELKÉSZÍTÉS

A virág-drágakövekhez melegítsük fel a bodzaszörpöt, keverjük hozzá a zselatint, hagyjuk kissé kihűlni, majd öntsük egy sekély, rövid oldalú műanyag tálcára. Fejjel lefelé toljuk bele a virágokat véletlenszerű elrendezésben, végül tegyük be a hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 170 oC-ra. Egy nagy keverőtálban a lenmaglisztet és a növényi tejet összekeverjük, habverővel rövid ideig keverjük, hozzáadjuk a cukrot és a margarint, majd tovább habosítjuk, amíg világos és levegős nem lesz. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, majd óvatosan a habhoz forgatunk mindent. Elosztjuk a tésztát 12 muffinkapszliba, ami kb. 50 g nyers tészta lesz kapszlinként. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük (amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön). Teljesen lehűtjük, addig elkészítjük a mázat.

A máz elkészítéséhez a tejet és a vaníliát egy serpenyőben felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A cukrot és a lisztet alaposan összekeverjük. A felmelegített tej 1/3-át a lisztes keverékhez öntjük, és erőteljesen felverjük. A keveréket a serpenyőbe öntjük a tejjel, és közepes lángon tovább keverjük. Addig főzzük, amíg a keverék felforr és besűrűsödik, ügyelve arra, hogy ne égjen le a serpenyő alján. Levesszük a tűzről, belekeverjük a kókuszt, és hagyjuk kihűlni, majd a margarinnal kihabosítjuk, csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és rányomjuk a kihűlt sütemények tetejére.

Amikor a virágzselé megszilárdult, egy pogácsaszaggatóval köröket vágunk, majd lehúzzuk a tálcáról, és óvatosan a tortácskák tetejére helyezzük.

 

A receptet Horváth Judit készítette.

 

Virág-drágakő cupcake - Horváth Judit
Virág-drágakő cupcake - Horváth Judit
Virág-drágakő cupcake - Horváth Judit