Zabrakadabra névvel nyitott meg 2 évvel ezelőtt a Ferencz krt. 1-es szám alatt egy különleges kis cukrászda. Az ötletgazdák, Tóth Szandra és Ruzsányi Dániel legfőbb küldetése az egészséges táplálkozás hirdetése, és az, hogy mindezt a lehető legjobb minőségben mutassák meg a hozzájuk betérőknek.
Egyaránt fontosak számukra a cukorbetegek, a különböző ételallergiában szenvedők, a diétázók, fogyókúrázók és mindenki, aki szem előtt tartja az egészségtudatos életmódot.
Nagyon gusztusos a kínálat…Mi mindent lehet Nálatok kapni?
Tóth Szandra: Igyekszünk sok fajta finomsággal készülni, fontos, hogy tényleg mindenki megtalálja a számára megfelelő süteményt, akámilyen betegségről, allergiáról, diétáról is legyen szó. A legmentesebbek a vegán torták, azok glutén, cukor, tojás és tejmentesek, ezen kívül vannak paleo tortáink, amik cukor, glutén és tejmentesek, de azokban tojás van, illetve van egy olyan kategóriánk is, hogy cukor, glutén és laktózmentes sütik, amik tejfehérjét tartalmaznak. Az úgynevezett diabetikus termékek pedig cukormentesen és teljes kiőrlésű lisztből készülnek el.
Honnan jött a cukrászda ötlete? És miért pont az egészségtudatos vonalat céloztátok meg?
Danival, a párommal, ezt közösen találtuk ki. Amikor megismerkedtünk, már volt egy cukrász szakmám, közben pedig dietetikusnak tanulok, és szerettük volna egyesíteni a két területet. Vagyis süteményekkel foglalkozni, de mindenképpen mentesen, egészségesen. 2 évvel ezelőtt nyitottuk meg a Zabrakadabrát. Mondhatjuk, hogy jó párosítás volt, mert Dani nagyon jól ért az üzleti részhez, én pedig a szakmai hátteret adtam hozzá.
Akkor ezek szerint Te is álmodod meg az itt látható sütiket?
Igen, a nagy részüket mindenképpen. Igazság szerint mostmár követni sem tudom, hogy hány fajta sütink van, sok hagyományos torta „átkonvertált”, vagyis egészséges verziója is kapható, ezek ugye inkább klasszikus jellegűek, de árulunk olyat is, ami teljesen saját ötlet volt, és saját ízvilág szerint készül. Személyes kedvencem a vegán gesztenyetorta.
A klasszikus cukrászati tanulmányok után nehéz volt a mentes sütiket elkészíteni?
Igazság szerint rengeteg utánaolvasás, kísérlezetés, és sok kukában landolt torta van a háttérben….de végül mindig sikerül elérni azt, amit szeretnék. Természetesen sokat segített, hogy a dietetika szakon is tanultunk alternatív ételkészítési módokat, és helyettesítési lehetőségeket, úgyhogy onnan is jött egy-két ötlet.
És itt is készülnek a sütemények?
Igen, van saját üzemünk, és minden itt készül frissen. Az elején minden nap itt voltam én is, sütöttem, mindenben részt vettem, de most babát várok, így nem fér már bele annyi minden.
Milyen helyettesítő alapanyagokat használtok?
A tejet növényi tejjel, főleg kókusztejjel helyettesítjük, a lisztet mandulaliszttel, de Szaffi lisztkeveréket is használunk, édesítőnek pedig főleg eritritet és xilitet, az utóbbit természetesen kisebb mennyiségben, mert az sokaknak okoz bélrendszeri panaszokat. Egyébként minden sütinek kiszámoltuk a tápanyagértékét, úgyhogy ezt is meg tudjuk mondani a vendégeknek, valamint az allergéneket is. Sőt, a tápanyagértékek a honlapunkon is elérhetőek.
Innivalók terén milyen kínálatotok van?
Kaphatóak hagyományos és cukormentes szörpök is, a klasszikus, cukros fajtát Tihanyból hozzuk, ezek kézműves szörpök, levendulás, bazsalikomos és mentás ízben is kaphatóak. De vannak cukormentesek is, több ízben. A kávét pedig kókusz vagy mandulatejjel, valamint temészetes édesítővel készítjük.
Rendelésre is készítetek tortákat?
Igen, természetesen rendelni is lehet, igazából nagyon nagy a választék, a boltban található sütemények mellett egyéni kéréseknek is igyekszünk eleget tenni. Akár ha valamilyen különlegesebb tortát kérnek, akár ha az édesítőn kell mondjuk változtatni. A honlapunkon megtalálható a fix választékunk, az egyéni kérések természetesen egyeztetést igényelnek.
Kik járnak ide legtöbbet? Ki a fő vásárlóközönség?
A körút miatt elég sok a külföldi, de én úgy látom, hogy elsősorban a kicsit fiatalabb korosztály keres minket, akik már tudatosabban étkeznek, sportolnak, és energiát fektetnek ebbe. De persze nagyon sok a gluténérzékeny, és az inzulin rezisztens, cukorbeteg vendég is.
Egyébként ami még számunkrs fontos, hogy kutyabarát hely vagyunk, a vendégek nyugodtan elhozhatják magukkal a kedvenceiket is.
Ez így igazán kereknek tűnik…milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
Szeretnénk minél több fajta sütit, minél jobb minőségben adni a vendégeinknek. Ez igazából már most is megvalósult, de mindig mindenből lehet még több, jobb… Talán a legfontosabb, hogy elérjük azt, hogy a mentes kategóriában ugyanolyan, vagy még finomabb ízvilágú süteményeket adhassunk, mint amilyenek a klasszikus, hagyományos torták. A visszajelzések alapján ez eddig sikeresen is működik, reméljük, hogy a jövőben sem lesz másként.
Elérhetőségek
Telefon: (20) 534 8484
Cím: 1094. Budapest, Ferenc Krt. 1.
Facebook: Zabrakadabra
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig: 10.00-20.00
szombat: 10.00-19.00
vasárnap: 10.00-18.00
Mentességek: glutén, szója, laktóz, cukor, tejtermék, tojás