Skip to content

Zsír nélkül nincs egészség!

Hihetetlenül hangzik? Pedig így van! A koleszterinhipotézis alapos cáfolatát Szendi Gábor Paleolit táplálkozás c. könyvében részletesen megtalálod, ha szeretnél alaposabban utánanézni a részleteknek és a sok ezt bizonyító kutatásnak.

A lényege: az 50-es évektől fokozódó jelenség, hogy az állati zsírokat növényi (és telítetlen!) olajokra cserélték le az emberek, amely nemhogy javított, hanem még rontott is a szív- és érrendszeri megbetegedések statisztikáin.
Mivel a növényi olajok és margarinok tocsognak az omega-6-ban és a transzzsírokban, ez nem csökkenti, hanem növeli a szívbetegségeket. A napraforgó-, kukorica-, szója- és mogyoróolajoknak a szervezetre nézve gyulladásfokozó, tumornövekedést serkentő hatásuk van, és fokozzák a szívritmuszavar kockázatát. Az avasodás ellen és a sütésállóságért hidrogénezett olajok és így kenhetővé tett margarinok is nagyon sok transzzsírsavat tartalmaznak. Ez pedig a szervezetet terheli tovább, és nem is lehet megemészteni őket.

AMIT HASZNÁLHATSZ:

Telített, vagyis kemény állagú zsiradékokat:

  • Kókuszzsír, vagy –olaj (ugyanaz): ez egy jolly joker, nincs íze, színe, szaga, viszont nagyon egészséges, könnyen emészthető és mindenféle ételhez, sütéshez-főzéshez egyaránt alkalmas. sütéshez többször is felhasználható.
  • Liba-, kacsa- vagy sertészsír
  • Tisztított vaj, vagy más néven ghee (gí)

Hidegen, pl. salátákra: extra szűz olívaolaj, lenmagolaj, tökmagolaj, stb.
Ne aggódj attól, hogy ez jobban hizlalnak, mint pl. a napraforgó olaj vagy a margarin. Ez mindenre igaz, ha túl sokat fogyasztasz belőle. Ne edd nagykanállal, de ne is tarts tőle. Egészséges! Én egy dekát sem híztam vissza azóta, hogy áttértem a kókusz- és libazsírra, pedig abszolút nem vagyok az a kalóriaszámolgató típus.

Hallottál már a „nyúléhezésről”?

Amikor Észak-Amerikában az indiánok kiszorultak a vadászterületeikről, csak nyulakat vadászhattak. Ez a hús nagyon zsírszegény, és egy hét múlva hasmenés, fejfájás, kimerültség és rossz közérzet lett úrrá az embereken. Sokan hasonló elv mentén tartanak fogyókúrát, és a felsorolt tünetek náluk is jelentkeznek. De nem tudják, hogy miért. Pedig zsír nélkül nem lehet táplálkozni, és ahogy láthatod, nem is kell tiltólistára tenni. Csak bizonyos változatait.
 

forrás: Szendi Gábor: Paleolit szakácskönyv

Posta Reni

cukor-, glutén-, tejmentes receptek és étrendek fejlesztője
fogyókúrás tanácsadó,
a paleohedonista életmód képviselője