Posta Reni lerántja a leplet egy SZEZONÁLIS hazai gyümölcs kiemelkedő előnyeiről! Melyik ez a gyümölcs? Hát az ALMA. Ráadásul Reni küld hozzá egy finom és egészséges receptet is. 😉
NÉZZÜK AZ ALMA LEGFONTOSABB TULAJDONSÁGAIT!
1. Egy jonatán alma 31 kalóriát, és több, mint 30 -féle vitamin és nyomelemet tartalmaz, ezek közül az A, B1, B2, B6 vitaminok, a niacin és a folsav, a kálium, a foszfor , a magnézium, a vas, és a kálcium emelendő ki.
2. Gazdag C-vitamin-tartalma mellett bioflavonoidokat is tartalmaz.
3. A héját se hámozd le, értékes rostanyagokat, telítetlen zsírsavakat, magnéziumot, karotint és vasat találsz benne.
4. Székrekedés és hasmenés esetén egyaránt hasznos.
5. Az almamag azonban nagy mennyiségben mérgező hatású lehet, azt ne fogyaszd el!
6. Sokan gondolják, hogy az alma gyomorsavat termel, de éppen ellenkezőleg. Az alma bázikus és gyomorsav megkötő tulajdonsággal rendelkezik. Lassan és jól megrágva kell enni az érett almát, ez a helyes módja a fogyasztásnak.
7. Az almában található jelentős mennyiségű pektin egy olyan szénhidrát, amit a szervezetünkben lévő enzimek nem tudnak feldolgozni, az emésztőrendszerünkben lévő jótékony baktériumok viszont vegyületekké alakítják át. Ezáltal nemcsak az emésztést teszi gördülékenyebbé, hanem védi a bélnyálkahártya felületét is.
8. Élettani hatásai: méregtelenít és segíti a zsírégetést, erős antioxidáns hatású.
9. Utazáskor a legjobb szomjoltó és éhségcsillapító.
10. Természetes édesítő hatású pl. gyümölcsturmixokhoz, süteményekhez.
11. Szinte egész évben könnyen és jó áron beszerezhető.
Felhasználása rendkívül változatos: reggelire más gyümölcsökkel saláta, vitaminturmix készíthető belőle, a legtöbb süteményem édesítését és állagát teszi élvezhetőbbé, palacsintatésztába reszelve tartalmasabbá válik a nassolnivalónk, bármilyen főételhez gyors és ízletes köret akár nyersen reszelve, darabolva, vagy karikázva egy kis kókuszzsíron megsütve.
TIPP:
- Csak olyan almát vegyünk, amin még rajta van a csumája, az frissebb és vitamindúsabb.
- Ne tároljuk zöldséggel együtt, mert az felgyorsítja az alma romlását.
- Az ásványi anyagok ellenállóbbak a hőhatással szemben, de sütés és főzés közben pl. a C-vitamin 65-70 fok felett teljesen lebomlik, ezért inkább nyersen fogyasszuk.
ÉS ITT A KEDVENC POSTA RENI FÉLE ALMÁS RECEPTÜNK!

Posta Reni
fogyókúrás tanácsadó,
a paleohedonista életmód képviselője