Ezeken a helyeken kaphatsz csapvizet rosszalló pillantásoktól mentesen

Veled is megesett már, hogy, hogy vizet kértél valahol, mert éppen kifogyott a kulacsodból, vagy ne adj Isten, nem volt nálad egy forint sem, de már a szomjhalál szélén álltál? A víz mellé cserébe kaptál egy kellemetlen fintort is? (Már ha egyáltalán vízhez jutottál). Ezzel nem vagy egyedül. DE több sikeres nyugat-európai példa – Bristol, Berlin, Hamburg – után egy olyan hálózat épül Magyarországon is, amelynek köszönhetően pofavágás nélkül kaphatunk csapvizet. A matricát a portájukra kiragasztó helyek ugyanis vállalják, hogy adnak vizet a betérőknek, egyéb fogyasztás nélkül is. Vagyis csak ezért ne vegyünk üdítőt vagy ásványvizet – ennyi feleslegesen megvásárolt műanyagpalackkal is kevesebb.


Nem kell feltétlenül hajmeresztő statisztikákat olvasni, elég csak belegondolni abba, mennyi műanyagpalack van forgalomban. Ha kell, ha nem, vesszük a műanyagot,

amelyek legtöbbször tényleg csak pár percig vannak használatban, és rögtön a kukában végzik.

Az ipari szennyezésen kívül a bolygót elárasztó szervetlen hulladékok jelentik a legnagyobb problémát hulladék ügyben. A műanyagszemét csupán alig tíz százalékát hasznosítjuk újra (globálisan), több mint tíz százalékát pedig elégetjük, pedig az ipari szennyezésen kívül a bolygót elárasztó szervetlen hulladékok jelentik a legnagyobb problémát. Ennek jelentősége tehát nem kérdés; ahol csak lehetséges, kerüljük a műanyagszemét további gyarapítását.
Ha a napi útjaink során meg tudjuk oldani, hordjunk magunkkal újratölthető palackot vagy kulacsot, és keressük a Refill matricát az ajtókon! A Refill.hu weboldalon gyűlnek a vízadó helyek, térképalapú keresővel. A Refill Facebook oldalán pedig fel lehet venni a kapcsolatot a szervezőkkel!

Tudtad, hogy az anyagcserédet is nagyban felpörgeti a megfelelő vízfogyasztás?

Forrás: diningguide.hu