Search
Close this search box.

Kisült-e már a mentes kalácsom?

Czecz Fruzsina gasztropszichológusCzecz Fruzsina – Gasztropszichológus

Egy ünnep mindig különleges, de a karácsony kiemelkedik a sorból. Öröm és dilemmák tekintetében is… Mi legyen a vacsora, hogy mindenkinek kedvezzünk – még akkor is, ha mentesen étkező is ül az asztalnál? Lássuk, miben rejlik a családi béke titka!

FELTÁLALT ÉRZELMEK
Aki vendégeket vár, arra törekszik, hogy az ünnepi fogás mind mennyiségben, mind minőségben kiemelkedő legyen. Lehet, hogy év közben keveset tudtunk együtt lenni, vagy nem olyan tartalmasan, mint amire vágytunk. Ilyenkor az étel fokozottan a szeretet és gondoskodás közvetítőjeként szolgál. A házigazda az aranyló levessel, sült hússal, bejglivel feltálalja mindazt az örömöt, amit az együttlét jelent számára.
Ha keveset, vagy egyáltalán nem szedünk valamiből, úgy érezheti, az ő igyekezetét és szeretetkifejezését utasítjuk vissza. Természetesen ez nem így van, csupán arról van szó, hogy nem kedvelünk egy ízt (de nem a személyt, aki főzte!), megtelt a gyomrunk vagy éppen nem ehetünk valamiből. Egészségügyi ok, diéta, ételintolerancia vagy belső meggyőződés miatt – nem számít. A végeredmény ugyanaz: nem fogyasztunk el egy ételt, amit teljes szívvel kínálnak nekünk.

FESZENGÉS HELYETT ODAFORDULÁS
Ha mentesen étkező van a csapatban, plusz kihívásokat tartogat egy nagy vendégség. De a helyzet nem megoldhatatlan! Az információ – mint a legtöbb esetben, itt is segít. Minél több a tudása a társaságnak a helyzetünkről, annál nagyobb eséllyel fogják megérteni, miért nem kérünk valamiből. Élettani előadásra talán nincs szükség az ünnepi asztal fölött, de egyszerű, közérthető módon elmagyarázhatjuk például az ételérzékenység működését. Mi történik a szervezetünkben, mi károsodik, milyen tüneteink lesznek, ha például hagyományos liszttel vagy tejjel készült ételt eszünk? Ezáltal felébresztjük a másikban az empátiát, megismeri az esetleges veszélyeket, és látja, hogy nem finnyásság vagy az ő személye elleni tiltakozás áll a háttérben.

családi összejövetel, ünneplés

Ha saját döntésből eszünk mentesen (például vegetáriánusan), ott mindkét fél részéről nyitottságra van szükség. A „másként” étkező jó, ha győzködés nélkül tud beszélni a hitvallásáról – hiszen nem kell mindenkinek vegává válnia –, a többiek pedig elfogadással tudnak a téma felé fordulni.

A kölcsönös érdeklődés és tisztelet remek beszélgetéseket hozhat. Szinte észre sem vesszük, de pár perc múlva nem is az ételekről csevegünk. Az étkezés különbözőségén keresztül egymástól eltérő értékrendek, szokások találkozhatnak és kerülhetnek közelebb egymáshoz.

www.gasztropszichologia.hu